Popis stanovništva 2011.: Trešnjevku zaposjele žene!

tresnjevkaNaša je Trešnjevka u mnogočemu vodeća, a to nam otkrivaju i prve statistike iz posljednjeg popisa stanovništva. Naime, 2011. godine 15.000 popisivača i kontrolora kucalo je na vrata diljem Hrvatske kako bismo doznali koliko nas je, gdje i kako živimo, čime putujemo na posao, naravno, ako smo uopće zaposleni

Piše: Petra Kostanjšak / Glas Trešnjevke

Ako zbrojimo rezultate dviju četvrti koje nose isto ime ali se dijele na sjever i jug, dolazimo do uistinu zapanjujuća podatka – Trešnjevka ima više stanovnika od, recimo, Zadra, Osijeka ili Pule. Sa svojih 121.937 stanovnika opasno se približila i Rijeci koja ima 7000 stanovnika više.

Budući da se Trešnjevka zapravo dijeli na dvije administrativne četvrti, titulu najnaseljenije gradske četvrti odnijele su Sesvete sa 70.009 stanovnika. Ipak, Trešnjevka jug budno prati sa 66.595 popisanih Trešnjevčana.

Trešnjevka sjever ponešto zaostaje te prema najnovijim podacima ima 55.342 stanovnika.

Čak ako ih gledamo pojedinačno, Trešnjevka jug ima više stanovnika od Karlovca, a Trešnjevka sjever brojčano pobjeđuje Varaždin.

Iako je Zagreb i dalje mnogima omiljeno odredište, loše su vijesti da je Trešnjevčana nešto manje nego prije 10 godina. Ako se prvi rezultati usporede s onima iz popisa 2001., jug ima petstotinjak stanovnika manje, a sjever tek pedesetak.

Da žene polako postaju jači spol, svjedoči statistika, barem ako je suditi prema omjeru žena i muškaraca. U Zagrebu živi 420.678 žena, a 369.339 muškaraca.

Ni na Trešnjevki situacija nije ništa drukčija. U četvrti Trešnjevka jug živi 5000 više žena nego muškaraca, a slično je i u četvrti sjever gdje je oko 4000 više žena.

Što se tiče starosne dobi, poznato je da kao narod starimo, a Trešnjevka slijedi i te trendove.

Sjever je u ovom slučaju svakako odnio pobjedu nad jugom kad su u pitanju stanovnici stariji od 95 godina unatoč tomu što ima manje stanovnika nego jug. Tako su na Trešnjevki sjever tijekom popisa stanovništva živjela čak 43 građana starija od 95 godina, a među njima bile su 33 žene. Na Trešnjevki jug popisano je 26 osoba starijih od 95 godina, i opet tu prednjače žene. No, uz njih 18 na Trešnjevki živi i osam vrlo dugovječnih muškaraca. Ne smijemo zaboraviti i one najmlađe: jug ima oko 9000 vrtićke djece i osnovaca, a sjever oko 7000.

Prema narodnosti na sjeveru i jugu Trešnjevke živi oko 92 posto Hrvata, a najbrojnija je srpska manjina koja čini oko 3 posto, s time da je pripadnika te manjine više na jugu nego na sjeveru. Bošnjaci u objema četvrtima čine oko 1 posto, a slijede Slovenci i Albanci kojih ima oko 0,3 posto.

Trešnjevka je pri vrhu popisa gradskih četvrti koje imaju najviše ateista i onih koji nisu vjernici.

Na jugu naime ima 9 posto nevjernika, a na sjeveru oko 8 posto čime Trešnjevka zauzima mjesto iza Donjega grada, Trnja i Novog Zagreba istok.

Što se jezika tiče, na trešnjevačkim se ulicama uz hrvatski mogu čuti i: ukrajinski, albanski, bosanski, hebrejski, srpski, bugarski, turski, rumunjski, rusinski, poljski, njemački, češki, mađarski, crnogorski, romski, ruski, slovenski i slovački jezik.

Zanimljivo je da 121 Trešnjevčanin govori hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski.

Bez detaljnijih podataka iz popisa provedenog prije gotovo dvije godine ne možemo znati skrivaju li se na Trešnjevki Marsovci, hobiti ili Klingonci. Naime, kad je u pitanju narodnost i vjera, u Hrvatskoj žive 303 jedija, 20 Klingonaca, 123 Zemljanina, 33 građanina svijeta i nekoliko Marsovaca, a njih 28 izjasnilo se jednostavno kao – “ljudi”.

U prosincu 2012. napokon su nakon 20 mjeseci osvanuli dijelovi popisa provedenog 2011.

Porezni obveznici platili su ga 175 milijuna kuna te su dobili barem prve rezultate o tome tko živi u njihovim naseljima, četvrtima i gradovima.

Još međutim ne znamo koliko se ljudi koristi računalom i internetom, koliko njih biciklom ide na posao ili fakultet te koliko u četvrti živi nepismenih, a koliko doktora znanosti. Na to ćemo morati još pričekati, ali bismo, prema najavama, do kraja ove godine trebali sve to doznati.