Izložbe, radionice, foto-buvljak, tematska šetnja… Sve to donosi akcija “Trešnjevka se budi!”

Foto: Press

Drugi dio akcije “Trešnjevka se budi! #4” koja će se održati od 13. do 20. listopada 2023. u CeKaTe-u, Parku Stara Trešnjevka i Tratinskoj ulici dio je trećeg izdanja Artupunkture – Zagreb Art Platforme.

Kroz izložbe, radionice, foto-buvljak, tematsku šetnju po kvartu i razgovore s nekima od poznatih Trešnjevčana potaknut ćemo svjesnost o karakteru Trešnjevke kao kvarta koji uspješno spaja staro i novo, koji se ponosi svojom radničkom prošlošću, ali i s veseljem i bez predrasuda prigrljuje nove ljude, ideje, iskustva, aktivnosti.

Promatranjem Trešnjevka kakva je bila nekad i kakva je sada, kroz osobna iskustva, fotografske objektive svih vrsta i vlasnika, priče i sjećanja, tražimo moguće puteve za bolju i aktivniju Trešnjevku sutra. Trešnjevka sadrži mnoštvo djelića prošlosti grada koje je zanimljivo tražiti, povezivati poput puzlića, interpretirati i od njih graditi novu i bolju Trešnjevku – budnu Trešnjevku!

“Trešnjevka se budi #4!” je akcija Centra za kulturu Trešnjevka i njegovog projekta “Mapiranje Trešnjevke”, a realizira se uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

Ulaz na sve programe je besplatan!

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.

PROGRAM:

13.10.2023. (petak)

16:00-20:00 (Park Stara Trešnjevka): Buvljak fotografske opreme
16:00-20:00 (Park Stara Trešnjevka): Udruga za razvoj “uradi sam” kulture Radiona
16:00-22:00 (galerija Modulor u sklopu CeKaTe-a): Izložba Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8”
17:00-18:00 (Park Stara Trešnjevka): Predstavljanje nove knjige autora Zorana Jurića, vlasnika antikvarijata iz Tratinske ulice, uz razgovor s autorom
18:00-20:00: “Iščezli trešnjevački potoci”, šetnja tragom danas nevidljivih trešnjevačkih potoka (Kuniščak, Jelenovac, Kraljevec) po središtu Trešnjevke, voditelj Vanja Radovanović. Polazak je u 18:00 sa Trešnjevačkog trga, ispred cvjećarnica
19:00-22:00 (Mala galerija CeKaTe-a): “Otvoreni atelje“, autorica je Gordana Bakić

16.10. – 20.10. (ponedjeljak – petak) 2023.

Izložba starih fotografija u izlozima lokala uzduž Tratinske ulice, vlasnica fotografija je stanovnica Trešnjevke, umjetnica Gordana Bakić
NAT-Iva bodywork centar (Tratinska 44) podržava akciju svojim aktivnostima
10:00-20:00 (galerija Modulor u sklopu CeKaTe-a): Izložba Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8”
18:00 Program kvartovskih razgovora u Caffe baru Teatar (Tratinska 66)

17.10.2023. (utorak)

18:00 (galerija Modulor u sklopu CeKaTe-a): Vodstvo kroz izložbu Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8”