Pomozimo obitelji Šišak: Roditelji dviju malenih djevojčica oboljeli od raka

Ivana i Božidar Šišak iz Zagreba, roditelji dviu malodobnih kćerkica, petogodiše Gite i dvogodišnje Karmen, treba našu pomoć: 33-godišnja Ivana je prije godinu i pol oboljela od karcinoma dojke, a njezin 39-godišnji suprug Božidar također se nedavno suočio sa zloćudnim tumorom gušterače.

sisak

Obitelj Šišak iz Sopnice donedavno je vodila vlastiti posao – bavili su se izradom namještaja, no bolest je sve stopirala. Obitelj trenutno ostvaruje tek naknadu za bolovanje i socijalnu pomoć.

Udruga Ljubav na djelu pokrenula je akciju pomoći za obitelj Šišak. Može im se pomoći pozivom na broj telefona: 060 90 18. Cijena poziva je 6 kuna i 25 lipa. Bez obzira na ljeto i godišnje odmore, odaziv i na ovu humanitarnu akciju je velik, a Hrvati su još jednom pokazali da imaju veliko srce.

U tri dana, koliko traje akcija, prikupljeno je oko 120.000 kuna, što telefonskim pozivima, što donacijama preko žiroračuna.

Bezbrižni dani ove mlade i skladne obitelji naprasno su prekinuti prije malo manje od dvije godine. Ivani je tada dijagnosticiran rak dojke, a dijagnozu je dobila dok je još dojila tada šestomjesečnu Karmen, ispričala je za 24sata.

Sve je išlo naglo jer je rak već bio metastazirao na jetru i neke manje kosti u organizmu. Do danas metastaze su se proširile na prsne kosti, lubanju, kralježnicu, jajnike… Ivana ni u početku nije išla na operaciju dojke jer je tumor bio prevelik i liječnici ga nisu smatrali operabilnim. Odlučili su se na kemoterapiju koja bi smanjila veličinu tumora, ali umjesto toga dogodilo se suprotno. Metastaze su se razbuktale u Ivaninu organizmu.

Dok se supruga Ivana mučila s bolešću, Božidara je stalno bolio želudac dok bolovi nisu postali toliko jaki da im je morao otkriti uzrok. Otišao je na CT snimanje i liječnici su tako slučajno vidjeli čvor od 1,5 centimetara na gušterači. Uslijedio je odlazak kod kirurga, pa na kraju i objašnjenje da je samo riječ o upali. U to je vrijeme Božidar imao i upalu pluća, pa su ga liječili antibioticima. No pretraga PET CT-om nakon svega je pokazala da na gušterači ipak raste nešto maligno. U ta dva tjedna karcinom je s 1,5 centimetara narastao na 3 cm.

Božidara su operirali u veljači, a kirurzi su mu tada odstranili trećinu želuca, cijelu slezenu, osam limfnih čvorova, cijeli dvanaesnik, početak tankog crijeva i glavu gušterače.

Jedini spas mu je eksperimentalna operacija i liječenje u Njemačkoj, čiji troškovi iznose vrtoglavih 150.000 eura.

Petogodišnja Gita nježna je i zaigrana djevojčica. No često je svladaju tuga i suze jer su joj mama i tata rekli da bi zbog bolesti oboje mogli otići na nebo. Gitina sestrica Karmen ima samo dvije godine i ne razumije mnogo, ali vidi da se tata više ne može igrati kao prije, a mama stalno provodi dane kod liječnika.