Pokopani posmrtni ostaci 294 osobe ubijene nakon Drugog svjetskog rata

Pokopani posmrtni ostaci 294 osobe ubijene nakon Drugog svjetskog rata
Foto: Zagreb.hr

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je misa te pokop i posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana i okolici, a koje su ubijene u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.

Prisutne je, između ostalih, pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prilikom rekao da je iznimno “teško današnjim generacijama prenijeti istinu o ratnim stradanjima i razaranjima tijekom i nakon Drugog svjetskog rata”.

“Budući naraštaji moraju biti upoznati s povijesnim činjenicama jer samo na dostojanstvenom priznavanju žrtava može se graditi bolja budućnost. Kao znak i kao upozorenje ostaju nam spomen obilježja, ostaju grobovi kojih je prepuna hrvatska zemlja da bi upozorili na patnje hrvatskog naroda kroz stoljeća. Da se nikada ne ponovi i ne zaboravi!”, poručio je gradonačelnik.

Obilježavanju Europskog dana sjećanja u Gračanima sudjelovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.