Danas je 80. obljetnica početka Drugog svjetskog rata, Bandić položio vijenac i objavio prigodnu izjavu

Danas je 80. obljetnica početka Drugog svjetskog rata, Bandić položio vijenac i objavio prigodnu izjavu
Foto: Zagreb.hr

U povodu 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, položilo je vijenac na groblju Mirogoj, na Grobnici narodnih heroja.

Također, u povodu ove obljetnice gradonačelnik Bandić objavio je sljedeću izjavu:

“Na današnji dan prije točno 80 godina napadom III. Reicha i Hitlerovog Wehrmachta na Poljsku započeo je II. svjetski rat, najstrašniji od svih ratova u povijesti ljudske civilizacije.
U tom su krvavom i tragičnom ratu kao i mnogi građani diljem Europe i svijeta i stanovnici Zagreba silno propatili te podnijeli teške i brojne žrtve.
Držim svojom obvezom kao gradonačelnik glavnog grada Republike Hrvatske, Zagreba, podsjetiti našu javnost na važnost današnjeg datuma u našoj nacionalnoj i europskoj povijesti te na značenje ovog događaja u sveukupnoj povijesti čovječanstva.
Zajedno s mojim suradnicima okupljenima danas na Mirogoju došli smo se pokloniti svim žrtvama II. svjetskog rata.
Izražavamo svoju solidarnost s zemljom koja je prva bila žrtva imperijalnih interesa Hitlerove Njemačke i Staljinovog SSSR-a prijateljskom Poljskom te osobito žrtvama Holokausta koji je nad europskim i hrvatskim Židovima najstrašnija epizoda našeg kontinenta.
Prošlost Europe, naše domovine i Zagreba  ne zaboravljamo svjesni kako poštovanje žrtvama najbolje i primjereno izražavamo brigom za budućnost našeg grada za njegov sveukupni napredak i svakodnevnim trudom za boljitak njegovih današnjih i budućih stanovnika.”