Počela manifestacija Ljeto na Savi, cilj je vratiti Zagrepčane na njihovu rijeku

Počela manifestacija Ljeto na Savi, cilj je vratiti Zagrepčane na njihovu rijeku
Ilustracija | Foto: Trčaona.hr

Jutros su na lokaciji kraj Mosta slobode posjetitelji imali priliku jahati konje te naučiti ponešto o timarenju i čišćenju konja i opreme, ali i zaigrati odbojku, disk golf ili ultimate frisbee. Petak navečer je rezerviran za grupni program vježbanja uz muziku na lokaciji kod Hendrixovog mosta.

Time je krenula provedba kulturno-sportskih programa u okviru manifestacije Ljeto na Savi u sklopu koje, među ostalim, i škola nordijskog hodanja, zatim program spuštanja Savom u raftu, atletska natjecanja, demonstracija kineske borilačke vještine wushu…

Do službenog otvorenja građane će kod Hendrixovog mosta i Mosta slobode svaki dan zabavljati DJ-i.

Tokom cijelog ljeta će na navedenim lokacijama za građane biti organizirane različite besplatne kulturne i sportske aktivnosti pa će posjetitelji moći uživati u jahanju konja, igranju odbojke na pijesku, airbadmintonu, ultimate frisbeeu, disk golfu, nordijskom hodanju, raftingu, spuštanju kajakom niz Savu, atletici i grupnim vježbanja uz glazbu. Od sportsko-rekreativnog programa provoditi će se i sportska škola za djecu s invaliditetom, ribolovne aktivnosti i natjecanja, šahovski turniri, paragliding itd.

U okviru kulturnog programa očekuje se 70-tak dana kulturnih večeri u kojima će biti 50-tak nastupa DJ-a, jednako toliko predstava, niz radionica i igraonica, 70 filmskih večeri, live nastupi glazbenika svake subote, izložbe, ekološke radionice, radionice školskog muzeja, Festival tolerancije itd.

Manifestacija Ljeto na Savi zamišljena je kao višegodišnji projekt koji bi na Savu opet trebao vratiti život te privući Zagrepčane i njihove goste te učiniti ovo odredište nezaobilaznim mjestom kada je u pitanju ljetna zabava u metropoli.

“Ljeto na Savi je dio višegodišnjeg projekta koji je započeo s uređenjem Bundeka, nastavlja s Ljetom na Savi, a u izradi je i projekt Zagreb City. Svim tim projektima je cilj otvaranje Save novim generacijama”, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Milan Bandić dok je sa suradnicima obilazio paviljone na sjevernoj obali Save kod mosta Slobode – na jednoj od triju lokacija na kojima će se odvijati program Ljeto na Savi.

Istaknuo je da je Sava nekada bila omiljeno mjesto za odmor i razonodu te da je pomalo zaboravljena u proteklih nekoliko desetljeća. Najavio je, također, da je službeno otvorenje Ljeta na Savi za oko dva tjedna kada se popuni sadržajima te da će javnost pravovremeno biti obaviještena.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić je istaknula da će kulturni program ovoga ljeta nuditi glazbu i film, ali najbitnije je da Zagrepčanima vrati ljubav prema njihovoj rijeci.

“Zagreb je nekad volio Savu, ovdje se davno održavao izbor za Miss Save, sjećamo se filmova o Savi, sjećamo se slavnoga savskog kupališta te kako su svi događaji na Savi odzvanjali cijelim Zagrebom. Nastojimo da sadržaji koji se ovoga ljeta nude budu popularni te da što više Zagrepčana i njihovih gostiju posjete Ljeto na Savi”, rekla je Milana Vuković Runjić.

Ovoga ljeta na obali Save će se održavati brojne filmske projekcije na otvorenome, pedesetak kazališnih predstava te niz radionica i igraonica. Sva događanja će se najavljivati petkom za naredni tjedan.