Počela gradnja dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, u općini Rugvica

Počela gradnja dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, u općini Rugvica
Foto: Zagrebačka županija

Polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, u općini Rugvica. Investicija ukupnog iznosa preko 12 milijuna kuna sufinancira se sredstvima Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

“Ovakvi objekti su izuzetno bitni za ruralne sredine. Kako bi mladi u njima mogli ostati moramo im stvoriti uvjete. U općini Rugvica se trudimo to činiti, zajedno sa Županijom, ministarstvima, Vladom RH. Preuredili smo društveni dom u Jalševcu Nartskom u dječji vrtić, no njegovi kapaciteti nisu dovoljni. Uvjeren sam da će ovaj projekt riješiti potrebe naše općine”, rekao je načelnik Rugvice Mato Čičak.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ovoga projekta, dodavši da se stanovnicima ruralnih krajeva trebaju omogućiti isti uvjeti života kakve imaju i oni koji žive u gradu.

“Želimo ne samo da ljudi ostaju u Rugvici, nego da nam i dolaze. Zato smo prije nekoliko mjeseci i ukinuli prirez! Nadamo se novim stanovnicima i novim polaznicima vrtića”, poručio je Čičak.

U novom vrtiću, koji će biti sagrađen kroz deset mjeseci, bit će mjesta za 85 mališana. Postojeći vrtić polazi 120 djece.

“Raduje što se broj novorođene djece u općini Rugvica u zadnje tri godine udvostručio. To je i razlog zašto se gradi ovaj vrtić. On je jedan od 500 dječjih vrtića koji se u Hrvatskoj grade, dograđuju ili rekonstruiraju. Ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove doista je ulaganje u budućnost”, rekla je ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ujedno izaslanica predsjednika Vlade RH, koja je zajedno s načelnikom Čičkom simbolično i označila početak gradnje.

Na području Zagrebačke županije, dodala je, kroz Program ruralnog razvoja RH sufinancira se iz EAFRD-a gradnja osam dječjih vrtića.

U ime Zagrebačke županije događanju je nazočio Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika za gospodarstvo i fondove EU.

“Bitno je da u svim krajevima županije imamo osiguranu osnovnu predškolsku infrastrukturu. Na taj način možemo razvijati naše krajeve i u njih privući mlade obitelji”, rekao je Fašaić.