Performansom na Trgu sv. Marka obilježen Dan kravate

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je danas u gornjogradskoj palači Dverce sudionike programa obilježavanja Dana kravate.

dan-kravate
Čestitavši okupljenima Dan kravate, koji se odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. obilježava 18. listopada, gradonačelnik Bandić podsjetio je da Turistička zajednica Grada Zagreba od 2010. provodi projekt Zagreb – prijestolnica kravate, u suradnji s Academijom Cravaticom.

U znak zahvale na svesrdnoj podršci tom je prigodom, kao simboličnu gestu, ravnatelj Academije Cravatice Marijan Bušić gradonačelniku uručio kravatu koja je netom prije bila predstavljena na Markovu trgu u umjetničkom performansu Rubac – tajna kravata. Kako se moglo čuti od g. Bušića, svjetski prepoznatljiva hrvatska kravata potječe od ženskog rupca koji su vojnicima oko vrata vezale njihove drage, a čvor je simbolizirao snagu njihove ljubavi.

Program obilježavanja Dana kravate započeo je u 12,00 sati na Trgu sv. Marka upravo performansom Rubac – tajna kravata, a za građane i turiste posebna atrakcija bio je već tradicionalni ceremonijal postrojavanja i smjene straže pripadnika Počasne satnije Kravat pukovnije. S njima, kao domaćinima ovog programa, koji se četvrtu godinu zaredom realizira uz sponzorstvo zagrebačke Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, ove godine po prvi će puta sudjelovati pripadnici povijesnih postrojbi: Husari Grada Bjelovara, Husari Grada Karlovca, Turopoljski banderij te pripadnici Počasno zaštitne bojne Hrvatske vojske, ukupno čak 20 konjanika i 30 pješaka!

Nakon ceremonije postavljanja stražara kod vrata crkve Sv. Marka, atraktivna povorka konjanika i vojnika pješaka, po svojoj brojnosti izvanredna, gotovo povijesna rijetkost na ulicama Zagreba, nastavila je svoj program s ceremonijom smjene straže i mimohoda u užem središtu grada.