PAZITE ŠTO KUPUJETE: Evo kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Foto: Freepik

U svijetu se prodaje oko 70 posto lažnog maslinovog ulja, što znači da je miješano s drugim uljima. I u Hrvatskoj su tvrtke kažnjavane jer su ulje treće klase prodavale kao prvu klasu, točnije obično maslinovo ulje pod ekstra djevičansko, piše Ordinacija.hr.

Prema Pravilniku Ministarstva poljoprivrede najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, a sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Djevičansko maslinovo ulje dobiva se istim postupkom no sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Maslinovo ulje lampante je djevičansko maslinovo ulje neprihvatljivih senzorskih svojstava, koje sadrži više od 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

U drugoj kategoriji su rafinirano maslinovo ulje, miješano rafinirano i djevičansko te ulje komine masline.

ostoji jednostavna metoda kojom možete provjeriti kvalitetu. Dovoljno je uliti ulje u čašicu za žestoka pića, pokriti jednom rukom, a drugom držati čašicu da se ulje malo zagrije. Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku. Ako osjetite miris voća, arašida ili čak rikole, znači da je riječ o kvalitetnom, čistom ulju. Loš znak je miris octa, voska ili nedostatak mirisa jer onda je riječ o mješavini.