Park u Martićevoj ulici nazvan po Enveru Čolakoviću, Bandić danas otkrio ploču

Park u Martićevoj ulici nazvan po Enveru Čolakoviću, Bandić danas otkrio ploču
Foto: Zagreb.hr

Danas je u Martićevoj ulici, nasuprot zgrade kolokvijalnog imena Mali Vatikan, gradonačelnik Milan Bandić otkrio ploču s natpisom Park Envera Čolakovića.

Enver Čolaković je hrvatski, mađarski i bosanskohercegovački književnik, pjesnik, prevoditelj i profesor rođen u Budimpešti. Do 1945. je djelovao i živio u Budimpešti i Sarajevu, a zatim u Zagrebu, gdje je na Filozofskome fakultetu diplomirao povijest. Radio je kao srednjoškolski profesor, a od 1953. pa do smrti 1976.  djelovao je kao profesionalni književnik.

Krajem 1942. je napisao Legendu o Ali-paši, roman koji je 1943. ovjenčan nagradom Matice hrvatske i koji se smatra jednim od ponajboljih hrvatskih romana 20. stoljeća te autobiografski tekst Knjiga majci.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji imenovanja ovog parka Martićevoj, u blizini obiteljskog doma Čolakovića, gradonačelnik Bandić je naglasio da je ovo još jedan pokazatelj multietničkoga i multikulturnog lica Zagreba. 

“Ovaj grad su gradili istaknuti Hrvati, ali i pripadnici nacionalnih zajednica koji žive u njemu. Njihov trud je vidljiv u javnome životu, kulturi, politici i gospodarstvu, a Enver Čolaković je dokaz te tradicije i tolerancije. To je bogatstvo i budućnost našega grada i naše domovine”, rekao je Bandić.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovali su predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Amir Hodžić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika i sina Envera Čolakovića te delegacija Zeničko – dobojskog kantona iz BiH – Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Zahida Šišić, šefica Ureda premijera te Elvir Ibrahimagić, direktor Osnovne škole “Enver Čolaković” Zenica.

Prije svečanosti visoke goste iz BiH primio je u Gradskoj upravi gradonačelnik Bandić sa suradnicima.

Komentari