Policija i HNK zajedno u akciji “Poštujte naše znakove”, mališani su uživali

Policija i HNK zajedno u akciji "Poštujte naše znakove", mališani su uživali
Foto: PUZ

U sklopu tradicionalne preventivne akcije “Poštujte naše znakove”, danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održala glavna manifestacija na kojoj je sudjelovalo više od 500 djece iz raznih škola Zagrebačke županije.

Organizatori su Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište, a djeci je najuzbudljiviji bio mobilni poligon, gdje su najmlađi vozači autića mogli sagledati promet “očima vozača”.

Policija i HNK zajedno u akciji "Poštujte naše znakove", mališani su uživali
Foto: OUZ

Kako je priopćila Policijska uprava zagrebačka, program je započeo edukativno-glazbeno-scenskom izvedbom “Poštujte naše znakove”, a nakon toga podjelom preventivnih materijala namijenjenih sigurnosti djece u prometu.

Djeca su imala priliku sudjelovati na prometnom poligonu te u raznim interaktivno-edukativnim prometnim radionicama, kao što su “Policajac – prijatelj pomagač”, prometni poligon “Biciklirajmo zajedno”, likovna igraonica “Poštujem prometni znak – ja sam đak prvak”, vožnja mobilnim poligonom “Program prometne kulture za najmlađe”, radionica “Želim biti humanitarac” te radionica “Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari: zaviri u mobilni preventivni centar policije i pronađi trag” Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i Policijske uprave međimurske.

Održana je i stručna tribina “Stop prometnim nesrećama – što nam novi Zakon donosi?”, kako bi se progovorilo o važnosti zaštite djece i važnosti ulaganja zajedničkih napora u sprječavanju ugrožavanja njihovih života u prometu. 

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako policiji nije cilj kažnjavanje u prometu već prevencija te je pozvao sve policijske službenike da pojačaju napore u prevenciji, bilo da se radi o unaprjeđenju prometne signalizacije i infrastrukture ili o rješenju nekog konkretnog problema.

Također je pozvao sve vozače da posebnu pažnju obrate na djecu u prometu, a pogotovo u zoni škola i vrtića, kako bi zaštitili najmlađe sudionike u prometu jer su za većinu njih ovi prvi dani škole prvo samostalno sudjelovanje u prometu.

Preventivna akcija “Poštujte naše znakove” provodi se kontinuirano od 1995. godine, a o opravdanosti akcije govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio, ističe se u priopćenju Policijske uprave.

Komentari