LJUBAVNE PRIČE S JUGA NAŠEG GRADA: Park mladenaca na Sigetu – zelena biser Novog Zagreba

Park mladenaca
Skulptura “Mladenci”, rad akademskog kipara Stipe Sikirice / Foto: ZG Express

Urbana povijest Zagreba pamtit će novozagrebačko naselje Siget najviše po tri fenomena: Super Andriji, Novom valu i Parku mladenaca.

Park mladenaca, koji se nalazi na granici naselja Siget i Trnsko, prvi je veliki park Novog Zagreba napravljen šezdesetih godina 20. stoljeća. Poznat je po uspjeloj ideji originalne sadnje drveća, a naseljima Siget i Trnsko osigurava puno zelenila i prostora za uživanje u čistom zraku i umirujućem zelenilu.

Park mladenaca
Super Andrija, jedan od simbola Novog Zagreba / Foto: ZG Express

Park je projektirao krajobrazni arhitekt Smiljan Klaić, a ideja projekta je bila da mladenci nakon sklapanja braka u parku zasade po jedno stablo kao simbol ljubavi koja će rasti i razvijati se. I doista, park se i razvijalo. Prvo stablo u Parku mladenaca zasađeno je u studenom 1967. godine. Mladenci su uplaćivali određeni iznos novca za sadnju i održavanje stabla, birali su vrstu sadnice, imena mladenaca su se upisivala u knjigu parka, a mogli su i nazočiti sadnji. Kao poseban dar dobivali bi nacrt parka u kojem bi bilo obilježeno njihovo stablo.
Taj originalni i uspjeli projekt sadnje trajao je od 1967. do 1978. godine i u tom razdoblju zasađeno je oko 8000 mladih stabala. Među danas vitkim odraslim stablima puno je vrsta: javor, breza, tisa, jablan, divlji kesten, bijela i crna topola, poljski jasen, platana, topola, hrast lužnjak, lijesa…

Park mladenaca
Foto: ZG Express

Kako bi sve bilo u znaku ljubavi, u parku je 1974. godine postavljena skulptura “Mladenci“, rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Ova brončana skulptura prikazuje mladence, odnosno mladića kako posjeda djevojku na konja, što je ženidbeni običaj u nekim hrvatskim krajevima.

Ovaj Park Mladenaca uređen je i kao dio urbanističkog pothvata velike Plave potkove. Naime, zamišljen je niz od šest velikih parkova koji bi tvorili potkovu poput Zelene potkove iz Donjeg grada (ali znatno veću) koja predstavlja autentično graditeljsko ostvarenje u Zagrebu 19. stoljeća.

Park mladenaca
Foto: ZG Express
Park mladenaca
Foto: ZG Express

Od šest planiranih parkova, do danas su uređena samo tri (Park Vjekoslava Majera, Park Utrina i Park mladenaca)

Danas je Park Mladenaca veličine 9 hektara i prava je oaza zelenila i prirode i primjer dobro očuvane i njegovane parkovne arhitektura. U svibnju 2015. uređena je i otvorena i Poučna staza Park mladenaca, a park je opremljen info panoima koji su napravljeni u suradnji OŠ Trnsko i Zrinjevca.

Tajana Martinec