Ovoga tjedna na programu kina Kinoteka: ‘Gremlini’ i ‘Snježno kraljevstvo 2’

Snježno kraljevstvo 2
Foto: Press

Nakon kraće stanke tijekom Badnjaka i Božića, kino Kinoteka nastavlja ciklus Zimskih priča s omiljenim božićnim monstrumima – gremlinima! Na repertoaru je i kriminalistički hit Nož u leđa, a na subotnjoj matineji možete pogledati nastavak popularnog Snježnog krajevstva.

Ako spadate među one koji zimske praznike vole začiniti prstohvatom filmske jeze, ne propustite Gremline, komediju strave Joea Dantea iz 1984., koja je u popularnu kulturu uvela Gizmu – preslatku maznu egzotičnu životinjicu, za koju se lako brinuti: potrebno je paziti da ga se ne moči vodom i ne hrani nakon ponoći.

Zvuči jednostavno, zar ne? No nakon što Gizmini vlasnici prekrše pravila, ono što sliji neće biti ni mazno, niti umiljato.

Poigravajući se nostalgičnim naslijeđem američkog filma i televizije 50-ih, posebice tzv. creature feature formatom, ovaj šarmantan, duhovit i povremeno zastrašujući spoj komedije i strave Joea Dantea objeručke su prihvatili i publika i kritika. Zahvaljujući zaigranim specijalnim efektima, vrckavo-ironičnom glazbom Jerryja Goldsmitha, gomilom lampica, snijega, ponekom ogrebotinom i krvavom flekom, Gremlini su prerasli u jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena.

U nastavku filma Gremlini 2: Novo leglo (1990) Dante je ublažio mračnu atmosferu originala, posegnuvši za stilom crtanih filmova i slapsticka. Uz to je Novo leglo nakrcao filmskim referencama i pogurao ga u smjeru parodije na račun medija, Hollywooda i uopće koncepta filmskih nastavaka.

I premda se, zapravo, ne odvija tijekom zime, ova anarhična, autoironična i ikonoklastična satira savršen je način da se oprostimo s ovom filmskom godinom. S gremlinima se družimo 27. i 28. prosinca.

Na repertoaru kina su dva aktualna hit-filma. Prvi je Nož u leđa, priča o obiteljskom okupljanju koje krene po zlu nakon smrti 85-ogodišnjeg Harlana Thrombeyja, glave obitelji.

Njegovu smrt istraživat će dva detektiva, a pritom svaki član obitelji skriva neku tajnu, koja ih čini potencijalnim krivcem za počinjeni zločin.

Nominiran za tri Zlatna globusa, uključući i one za najbolju komediju/mjuzikl te glavnu mušku i žensku ulogu (Daniel Craig, Ana de Armas), Nož u leđa je glumački nadahnuta i režijski zaigrana posveta klasičnim filmovima detekcije te nezaobilazan naslov za ljubitelje Agathe Christie i Hitchcockovih napetica.

Na subotnjoj matineji možete pogledati Snježno kraljevstvo 2, nastavak dugometražnog animiranog filma koji je 2013. godine osvojio srca i maštu gledatelja diljem svijeta.

Polazeći od pitanja “Zašto je Elsa rođena s čarobnim moćima?”, Ana, Kristof i Olaf kreću u uzbuđenjima, glazbom i emocijama ispunjeno putovanje u nepoznato. Sinkroniziranu verziju filma prikazujemo na subotnjoj matineji 28. prosinca.