Otvorena dokumentarna izložba “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća”

Damir Mikuljan i Goran Beus Richembergh - Izložba Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća
Foto: Zagrebačka županija

Sinoć je Heimu Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, Palmotićeva 20/1, svečano otvorena dokumentarna izložba “Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća”.

Izložbu je priredio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, a organiziraju je Beus Richembergh i njemačka zajednica – Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatsko u suradnji sa Zajednicom Nijemaca u Hrvatskoj.

“Želja je bila da kroz 23 informativna panoa, što kronološki, što tematski, prikažem najvažnije doprinose koje je njemačka nacionalna manjina ostavila kao važan kulturni, umjetnički, znanstveni i društveno-razvojni trag u Zagrebu i njegovoj okolici. Ovo je samo mali segment priče koja treba prerasti u knjigu”, rekao je Beus Richembergh.

“Nijemci su u Zagrebu i njegovoj okolici ostavili veliki trag. Moja je želja da o tome više progovorimo i budućim pokoljenjima ostavimo zabilješke, činjenice, dokaze…”, dodao je Beus Richembergh.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan koji je, obraćajući se prisutnima, rekao je da izložba “poseže u zajedničku povijest”.

“Neprijeporan je i neupitan doprinos njemačke nacionalne zajednice u formiranju hrvatske povijesti, i gospodarske i kulturne. Držim da su odnosi dvaju naroda, njemačkoga i hrvatskoga, dovoljno ‘skovani’ pojedinačnim vezama i institucijama koje predstavljaju dvije države“, rekao je Mikuljan.

Izložbu je otvorio Thomas E. Schultze, veleposlanik Njemačke u Republici Hrvatskoj. Nakon Zagreba, najavio je Beus Richembergh, izložba će, za početak, biti postavljena u Samoboru i Velikoj Gorici.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu, Grada Samobora i Grada Velike Gorice.