SLAVLJENIČKA EMISIJA: 1500. izdanje HRT-ovog multinacionalnog magazina “Prizma”

Foto: HRT

Približavajući se svom tridesetom rođendanu, na sam Dan ljudskih prava, ove subote emisija “Prizma” obilježava svoje 1500. izdanje.

Multinacionalni magazin HRT-a zaštitni je znak manjinske scene u Hrvatskoj: platforma za pripadnike manjina, aktiviste, entuzijaste, stručnjake, političare – sve one koji grade zemlju uvažavanja i multikulturalizma.

Dugogodišnja urednica i voditeljica Daniela Draštata svoj je prvi prilog u “Prizmi” objavila samo tri mjeseca nakon početka emitiranja emisije. I dalje ne odustaje od snimanja reportaža. – “Prizma” je moj prostor kreativnosti i slobode, mjesto učenja i susreta, prijateljstva. Čvrsto vjerujem da se odgovornim i konstruktivnim novinarstvom gradi i čuva demokracija pa ako smo kojom minutom emisije u ovih 1500 subota doprinijeli razvoju manjinske scene i civilnog društva uopće – zahvalna sam. S velikom odgovornosti prema našim gledateljima s jedne te manjinama s druge strane – stvaramo emisiju u malenom, ali sjajnom timu na kojim sam ponosna – rekla nam je Daniela te zahvalila i čestitala vrijednom timu emisije na velikom jubileju.

Sutrašnje, posebno izdanje emisije, posvećeno je ključnim mjestima Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Jedanaestero stručnjaka govorit će o najvažnijem dokumentu koji točno dva desetljeća oblikuje manjinsku scenu. Doznat ćemo koji su dijelovi Ustavnog zakona osigurali da manjine budu prisutne u svim segmentima društvenog života, a na kojim se mjestima još spotičemo tešto mu je snaga, a što još uvijek izazov.

Gosti emisije su: Aleksandar Tolnauer – predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Alen Tahiri – ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Viktor Koska – savjetnik u Uredu potpredsjednice Vlade RH, Tatjana Vlašić – zamjenica pučke pravobraniteljice, Tanja Novotni Golubić – zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana iz redova češke manjine, Jessica Acquavita – zamjenica istarskog župana iz redova talijanske manjine, Nikola Ivanović – zamjenik požeško-slavonske županice iz redova srpske manjine, Sanja Zoričić Tabaković – predstavnica židovske manjine Grada Zagreba, Elvis Kralj – zamjenik predsjednika Vijeća romske manjine Međimurske županije, Kinga Kolar – ravnateljica mađarske OŠ Zmajevac i Michele Scalembra – ravnatelj Srednje talijanske škole Rijeka.

Slavljenička “Prizma” na rasporedu je sutra, u subotu 10. prosinca na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 10.50h.

Producentica emisije je Kristina Jurković, montažer Miljenko Baričević, sekretarice režije Renata Tijanić i Aleksandra Haller, redateljica Ivana Radovčić, urednice i voditeljice su Daniela Draštata i Sanja Pleša.