Susret poštara i psa na Felixov način – novo izdanje poštanskih maraka iz serije “Popularna kultura”

Foto: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj novi prigodni poštanski blok iz serije “Popularna kultura”.

Ove je godina tema izdanja karikatura, a motiv na bloku je karikatura poštara i psa nastala olovkom poznatog hrvatskoga karikaturista Srećka Puntarića koji već pola stoljeća uveseljava ljude domišljatim, jedinstvenim, pametnim i prepoznatljivim Felixom. Autorica marke nominalne vrijednosti 1,32 eura je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Marka je izdana kao prigodni poštanski blok koji se sastoji od četiriju maraka, a otisnut je u nakladi od 20.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Puntarićev poštar Felix i pas na poštanskim markama mogu se kupiti u poštanskim uredima ili online na internetskoj stranici https://www.epostshop.hr/.

Tekst pratećeg letka uz marku napisao je Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti.

Srećko Puntarić rođen je 1952. u Zagrebu. Nakon što je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje nekoliko je godina radio kao projektant. Karikaturi se posvećuje 1975. kada počinje objavljivati u obnovljenom humorističkom časopisu Kerempuh. Iako Puntarić stupa na hrvatsku scenu kada su iznimno popularni i aktivni doajeni hrvatske karikature Oto Reisinger i Ico Voljevica, a u onodobnom Kerempuhu uz njega objavljuju i karikaturisti poput Joška Marušića i Mladena Bašića, on se u svom izrazu ne oslanja ni na koga iz svoje okoline. Na Puntarićevo formiranje likovnog izražavanja najviše je utjecao francuski karikaturist Jean-Marc Reiser čiji je način crtanja i pristup humoru transformirao u skladu sa svojim karakterom i vlastitim smislom za vizualizaciju humornih ideja.
U gotovo pola stoljeća javnog djelovanja Puntarićev crtež nije se mnogo promijenio. Njegov Felix uvijek podržava isti način primitivističke stilizacije koji rezultira prepoznatljivim izrazito nosatim likovima, simpatičnim i smiješnim u svojoj ružnoći, dok je prostor sveden na osnovne karakteristike. Najčešće je sve sadržano u jednom crtežu, ali nerijetko je ideja podijeljena na dva, tri ili četiri crteža koje gotovo redovito smješta u kvadratni format. Najveću zapaženost stekao je svakodnevnim objavljivanjem Felixa u Večernjem listu (od 1995. do danas) a od 2002. stalni je suradnik tjednika Glas Koncila s karikaturama pod naslovom „Kako probuditi kršćanina“. Od 2016. redovito objavljuje u stručnom časopisu Zavarivanje, a od 2017. i u časopisu Lovački vjesnik.
Tijekom plodne karijere objavljivao je karikature u Vjesniku (1987. – 1995.) te u brojnim domaćim časopisima (SN Revija, Sprint, Žalac, Radost), a bio je suradnik i u europskim humorističkim časopisima (Nebelspalter, Eulenspigel). Priredio je niz izložba u Hrvatskoj i inozemstvu, objavio 33 knjige karikatura, sudjelovao na brojnim međunarodnim kolektivnim izložbama na kojima je i osvojio nekoliko nagrada. Za posebne zasluge u kulturi odlikovan je 1995. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Pokrenuo je vlastitu galeriju za humor i karikaturu Felix Fun Factory koja je djelovala od 1994. do 2012. godine.
Puntarićeve karikature svakodnevno nasmijavaju razotkrivanjem ljudske gluposti i naivnosti, ukazuju na zablude i pohlepu, na male slabosti pojedinca i velike pogreške društvenih sustava i politike – karikature koje stvaraju dojam da bi uz malo dobre volje već sutra svijet mogao biti bolje mjesto nego što je danas.