Otvoren 36. Interliber, ulaz besplatan

Ovogodišnji 36. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber počeo je danas na Zagrebačkom velesajmu obilaskom izložbenog prostora na čelu s voditeljem Interlibera Zoranom Ušurićem, a u kojemu su sudjelovali ministrica kulture Republike Hrvatske Andreja Zlatar Violić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

interliber-630
Po riječima ministrice Zlatar Violić Interliber je sajam čitanja i kupovine knjiga. “Kad bi mogao imati putujuće izdanje, mnogi bi ljubitelji knjige po Hrvatskoj došli na svoje”, napomenula je dodavši kako do izražaja ne dolazi knjiga u svojoj punoj cijeni.
Smatra kako ima puno ljudi koji cijelu godinu čekaju Interliber kako bi mogli doći do knjiga koje nažalost ne mogu kupiti tijekom godine.
Ocijenila je kako u odnosu na europski prosjek Hrvati, unatoč poticaju knjižnica i pojedinih udruga, ne čitaju baš mnogo.
Po ministričinim riječima stanje u nakladništvu stagnira još od 2008. godine. Ministarstvo kulture ulaže jednaku količinu novca za poticaje u nakladništvu, rekla je dodavši i da je ove godine 10 posto novca više za otkup knjiga.
Istaknula je da ministarstvo podupire autore, nakladnike, a sada i distribuciju knjiga. Podupirat ćemo elektronsku knjigu ili otvaranje malih knjižnica, rekla je.
Interliber se održava u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma. Ulaz za posjetitelje je besplatan, a otvoren je od 10 do 20 sati. U petak i subotu do 21 sat.
Na ovogodišnjem Interliberu oko 240 nakladnika predstavljat će svoja nova izdanja na svom izložbenom prostoru te na na središnjoj pozornici u 6. paviljonu, a organizatori su predvidjeli cjelodnevne događaje – od predstavljanja izdanja do tribina.