Otkrijte gornjogradska dvorišta: 10 nezaboravnih dana je pred nama!

dvorista

Od petka 17. do nedjelje 26. srpnja svi zainteresirani ponovno će imati jedinstvenu priliku zaviriti iza vrata gornjogradskih palača i otkriti neke od najljepših vrtova i dvorišta gornjogradskih palača.

U to razdoblju će se po drugi put održati kulturno-turistička manifestacija “Dvorišta”, u sklopu koje će se radoznalim pogledima otvoriti prekrasno dvorište palače Balbi u Demetrovoj, čarobni vrt Državnog arhiva palače Erdödy-Drašković na vrhu Opatičke ili malo intimno privatno dvorište u Opatičkoj ulici.

Novitet ove godine jest i jedinstveni zeleni unutarnji vrt Atelijera Meštrović u Mletačkoj s Meštrovićevim skulpturama koji će biti otvoren cijelim tijekom manifestacije, a posebna atrakcija svakako je otvorenje kultnog dvorišta u Basaričekovoj 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, u kojemu će posjetitelji moći konzumirati špek i gemišt i uživati u starogradskim popevkama!

Tijekom trajanja manifestacije sva dvorišta bit će otvorena za javnost svakim danom od 18:00 – 00:00 sati.

“Ulaz u sva dvorišta bit će slobodan te ćemo na taj način svima omogućiti da dožive ove jedinstvene gornjogradske ambijente”, poručuju organizatori.

Ova jedinstvena kulturno-turistička atrakcija proizašla je iz kreativne radionice G.A.D. produkcije i Katapult promocije. Projekt se ostvaruje uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Podaci o 30.000 posjetitelja u 2014. i preko 7.100 lajkova na službenoj FB stranici, kao i izuzetno zanimanje javnosti i medija te brojne pohvale zabilježene u knjigama dojmova, potvrđuju zanimljivost i kvalitetu ovoga projekta te pružaju pretpostavke za njegov uspješni nastavak i u 2015. godini.

dvorista-3

“Dvorišta” i ove godine nude doista niz dobrih razloga za ostanak i uživanje u ljepotama Zagreba i njegova Gornjeg grada tijekom ljeta:

Jedinstvenu atmosferu, odličnu zabavu, vrhunske izvođače i žive akustične svirke među kojima se već sad spominju Ivana Kindl, Iva Smojver, Ricardo Luque, Ivana Radovniković, Nikola Marjanović, Zagrebački puhački ansambl, Ansambl Antiphonus i još mnogi drugi. Niti ove godine neće nedostajati ni slasnih zalogaja, niti osvježavajućih gutljaja, a posjetitelje očekuju i mnoga druga iznenađenja.

“U skladu sa sloganom manifestacije ‘Svako ima svoju priču…’ pričamo priče o prošlosti Gornjega grada, a svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavljamo Zagreb kakav još nisu doživjeli”, ističe se u najavi ove manifestacije.

Kvalitetu ovoga projekta potvrđuju i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine manifestacije: nagrada “CBTour” i oznaka “Green Mark – Sign of Excellence” Saveza za energetiku Hrvatske za najkreativniji i najinovativniji projekt u turizmu s naglaskom na održivi razvoj, te nagrada MRAK – Mreže za razvoj i kreativnost za najkreativniji i najinovativniji turistički projekt ili proizvod u respaktabilnoj konkurenciji varaždinskoga Špancirfesta i Noći muzeja!

Zbog svega toga od 17. do 26. srpnja i ove godine doista se isplati – zakačiti se za Dvorišta!