OTIŠLA JE JOŠ JEDNA GLUMAČKA LEGENDA: U 88. godini života preminuo Špiro Guberina

Foto: HRT

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je glumac Špiro Guberina, objavio je HRT.

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u Zagreb od 1958. do umirovljenja 1999. godine.

S jednakim je uspjehom igrao je i kazališne i filmske i televizijske uloge, ističući se u karakternoj komici utemeljenoj na specifičnom govoru.

Guberina je stekao veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera te Bepa u Starcima Antuna Šoljana.

Odigrao je sedamdesetak TV uloga u serijama i dramama (Gospodin Fulir, Pisar Bartleby, Dijalozi, Maratonci, Fiškal, Dnevnik Očenašeka, Diogeneš, Dosje, Prosjaci i sinovi, Nikola Tesla, Smrt Tome Bakrana, Kiklop, Velo misto, Buža, Putovanje u Vučjak) te u dječjim serijama (Dvadeset slavnih, Zlatna nit, Jelenko). Često je nastupao i u radiodramskim emisijama (Zakrivljeni prostor).

Osim u matičnom HNK-u, Guberina je nastupao i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop osnovao je 1997. godine, a na njegov 84. rođendan u šibenskom je kazalištu premijerno izvedena predstava “Kamo? Tamo da putujem” u kojoj je tumačio glavni lik.

Dobitnik je mnogih priznanja, među ostalim Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2012. i Nagrade hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje 2014.

Pogledajte Glumački portret koji je o Špiri Guberini napravio Ivo Štivičić: