Opasni proizvodi: Igračke s laserom povučene s tržišta

S hrvatskog je tržišta povučeno i uništeno nekoliko stotina dječjih igračaka, gotovo 1.500 zračnih pušaka i više od 4.500 ostalih proizvoda poput pokazivača i privjesaka koji sadrže izvore optičkog zračenja nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida.

igracka-laser
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je u listopadu i studenom inspekcijske nadzore nad trgovačkim društvima koja se bave uvozom proizvoda za hobi i rekreaciju odnosno uvozom i distribucijom dječjih igračaka. Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4531 komad pokazivača, privjesaka i ostalih proizvoda i 275 dječjih igračaka.

Laboratorijski su ispitani i analizom je utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za oštećenje vida te nisu u skladu s pravilnikom o temeljnim zahtjevima za uređaje koji proizvode optičko zračenje te uvjetima i mjerama zaštite od optičkog zračenja. Svi ti proizvodi prijavljeni su u sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX).

Iz Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja poručuju da će i dalje provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser). Pozvali su građane da pri uporabi proizvoda s ugrađenim izvorim optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikad ne smije usmjeriti izravno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u Sunce.

Također napominju da u opasnosti od takvih naizgled potpuno neopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju već i svatko u koga usmjere lasersku zraku.