Održana središnja svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika

Održana središnja svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.
Foto: Zagreb.hr

U prostoru Saveza roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i drugih visokih uzvanika, održana je središnja svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Gradonačelnik Bandić čestitao je Savezu te vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine na organizaciji obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika te na svemu što su napravili za očuvanje romskog jezika i pisma, kao temelja identiteta svakog naroda.

“Hvala vam za prekrasan park ‘5. studeni’ i skulpturu u Savskoj, hvala vam za jednu od najljepih knjižnica u Europi i svijetu i na Romsko-hrvatskom riječniku. Hvala vam što smo zajedno inicirali i uspjeli otvoriti memorijalni centar u Uštici. Hvala vam i što ćemo sudjelovati i u budućem edukativnom centru”, rekao je Bandić.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je da je Svjetski dan romskog jezika zauzeo ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika – Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Holokausta.

“Kao i kod svih ostalih nacionalnih manjina, romski jezik se počeo lagano gubiti. Jako sam sretan jer u pet velikih gradova u Hrvatskoj imamo zelene površine koje nose naziv “5. studeni”. Romi to zaslužuju i to je najmanje što možemo učiniti za pripadnike romske zajednice”, istaknuo je te podsjetio kako su prošle godine izdali prošireni riječnik s preko 30 000 riječi.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik u organizaciji Saveza Roma Kali Sara već 11. godinu zaredom, u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko – hrvatski i Hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija.

Stručnjaci i uglednici tom su prigodom pokrenuli međunarodnu inicijativu da se baš u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika što predstavlja veliki korak u očuvanju, razvoju i standardizaciji romskog jezika.

U studenom 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.