“EMOCIJE” TALITE JAŠAREVSKI: Prva samostalna izložba jedne romske umjetnice iz Hrvatske

Foto: Sandra Brambilla

Piše: Sandra Brambilla

U novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru u Zagrebu otvorena je prva samostalna interaktivna izložba talentirane romske umjetnice Talite Jašarevski.

Izložbu “Emocije”, prvu samostalnu izložbu jedne Romkinje iz Hrvatske u Hrvatskoj, postavio je Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, uz podršku saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, s ciljem da se omogući da kulturno-umjetničko stvaralaštvo Romkinja dobije zasluženi dio medijskog prostora, te da se prepozna vrijednost njihovih ruku djela.

Uoči otvorenja izložbe | Foto: Sandra Brambilla

Autorica koja je završila zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti i dizajna-smjer grafički dizajn, srcem i dušom stvara svoja djela, osmislila je koncept izložbe te sve povezala u jednu cjelinu.

Želja joj je bila da svaka od 21 izložene slike na papiru i platnu priča određenu emociju na koju ju je glazba asocirala. Umjetnica je slušajući razne izvođače poput Esme Redžepove, Beyonce, Metallice, Faithlessa, Talking Headsa, slikala ili crtala, te je na svakom izloženom radu vidljivo što je proživjela u odnosu na svaku pjesmu.

Sandra Brambilla i Talita Jašarevski

Sva njezina duboka emotivna stanja nalaze se na slikama od depresije, tuge i nervoze do sreće i zadovoljstva, pa tako možemo vidjeti cvjetove, violinski ključ, profile žena, oči, more sa svjetlosnim efektima aurore borealis, sove, mjesec koji gleda na zemlju i mnoštvo toga. Miješa razne tehnike pri stvaranju svojih djela od akrila, grafita, bojica, vodenih bojica…

y

Tko je Talita Jašarevski?

Talita Jašarevski je mlada talentirana umjetnica iz Zagreba koja je od najranije dobi pokazivala talent i nadarenost za umjetnost.

Majka joj je frizerka, a i pokojni otac je također znao lijepo crtati tako da je njezina nadarenost obiteljsko nasljeđe. Uzori u umjetnosti su joj Salvador Dali, Luis Royo, Pablo Picasso… Važno je istaknuti i njezin volonterski i aktivistički rad kroz organizacije civilnog društva s ciljem pružanja pomoći podrške sunarodnjacima i njegovanju romske kulturne baštine.

Dugogodišnja je članica udruge Zajednica Roma Hrvatske Romski san te je angažirana u dva projekta koja provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”; “Obrazovane Romkinje-Osnažene romske zajednice!” i organizacija Kongresa mladih Romkinja i Roma u Republici Hrvatskoj.

Savez Roma “Kali Sara”

Savez Roma “Kali Sara” nositelj je raznih projekata s dugoročnim rezultatima, od edukacija i obrazovanja kroz razne radionice i ljetne škole o romskom jeziku, zaštiti zdravlja, prevenciji bolesti i ovisnosti te izdavaštva vezanog uz romski jezik, povijest i kulturu Roma, s ciljem poboljšanja položaja romske nacionalne manjine i njezina životnog standarda.

Romski narod je uspio realizirati velike i značajne projekte poput priznavanja tri romska blagdana koja su prihvaćena od Hrvatskoga sabora – Svjetski dan Roma koji se obilježava 4. travnja, Svjetski dan romskoga jezika kojega obilježavamo 5. studenoga, a 2. kolovoza obilježava se Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen. Romski memorijalni centar Uštica koji se nalazi u sklopu Spomen područja Jasenovac, jedinstveni je muzejski prostor u svijetu posvećen sjećanju na 16 173 Roma stradala u genocidu za vrijeme II. svjetskog rata.

Objavljen je i prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik autora Veljka Kajtazija.

Romski edukacijsko-kulturni centar osnovan je za mlade Rome s ciljem promoviranja umjetnosti Romkinja i Roma, prikazivanja njihovog doprinosa društvu, a u njemu planiraju organizirati radionice, tribine, predavanja, edukacije, pomoći pri školovanju, pripreme za maturu…

Cilj je potaknuti i zainteresirati romsku djecu, mlade i odrasle Rome za kontinuiranim učenjem, usavršavanjem, promoviranjem romske kulturne baštine…

“Centar je rađen prvenstveno za mlade Rome koji će biti mentori drugim mladim Romima. Imamo umjetnost, kulturu, knjižnicu, slikare, prekrasne glazbenike, mi smo bogati narod, to bogatstvo želimo prenijeti vama, da Rom znači čovjek pun želje za životom i ljepotom, za mirom i normalnim životom”, naglasila je Suzana Krčmar.

Podsjetimo kako je REKC otvoren u Noći muzeja 28. siječnja ove godine u čijem se galerijskom prostoru otvorila izložba “Tragovima romske kulture-zaslužni među nama” kojom su se obuhvatili portreti Romkinja i Roma iz Europe i svijeta koji su svojim radom, zaslugama i postignućima prepoznati u raznim granama društvenog i kulturnog djelovanja.

Izložba se ponovno postavlja nakon Talitine izložbe koju možete pogledati do kraja ožujka, ali s tendencijom rasta jer su u potrazi za novim zaslužnim Romima, istaknula je koordinatorica REKC-a Ivona Beus Richembergh.

Također, koordinatorica nam je rekla kako se uz galerijski prostor REKC-a, nalazi i informativni kutak i prva romska internetska radio postaja u Hrvatskoj “Kali Sara” na kojoj emitiraju romsku glazbu, a u pripremi su mozaične emisije koje će sadržavati informacije i tematske emisije o kulturi Roma i baštini, razgovore sa suvremenicima, političarima i kulturnjacima.

Pokušavaju producirati jedan program koji će biti zanimljiv uz istovremenu želju da mlade ambiciozne Rome nauče osnovama novinarstva, puštanju glazbe i ostalim tajnama zanata.

U Središnjoj romskoj knjižnici koja je otvorena u lipnju 2020. godine smještenoj u Savezu Roma “Kali Sara”, nalazi se 7000 naslova o Romima na romskom jeziku ali i na drugim jezicima. Knjižnična građa pruža uvid u romski narod, njegovu povijest, povijesne migracije i stradanja ali i postignuća bogate romske kulture i tradicije.

U prostoru Saveza mogu se vidjeti plakati svih njihovih aktivnosti, godišnja obilježavanja kronološki posložena, kao i dvorana za sastanke u kojoj je stalna izložba pod nazivom “1000 godina migracije Roma”.

U sklopu informativno-izdavačke djelatnosti Saveza pokrenuta je i novinarska redakcija koja priprema i izdaje časopis “Phralipen”, glasilo romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj koji izlazi kao tromjesečnik te internetski sadržaj na istoimenom portalu.