Odabrane skulpture Ivana Meštrovića izložene u Galeriji AMZ

Foto: Zoran Alajbeg

Otvorenje izložbe „Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika. Univerzumi osobnih susreta i društvene isprepletenosti“, u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića, održano je povodom 60. godišnjice smrti ovoga velikana hrvatske umjetnosti, u Galeriji „AMZ“ Arheološkoga muzeja u Zagrebu.

Na otvorenju je govorio ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, zatim njegov zamjenik Ivan Radman-Livaja, viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu Barbara Vujanović, kao i autori likovnog postava izložbe Samir Gamulin i Antun Sevšek.

Izloženo je 15 odabranih skulptura izrađenih u bronci i sadri iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića (Split-Zagreb), Gliptoteke HAZU (Zagreb), Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb) i Galerije umjetnina (Split).

Skulpture su nas podsjetile na 15 značajnih osoba koje su ostavile trag u hrvatskom, ruskom, češkom, francuskom i britanskom kulturnom i političkom životu, te svjedoče o brojnim umjetničkim, društvenim i političkim kontaktima, koje je Meštrović ostvario u Lijepoj Našoj, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama gdje je dočekao kraj zemaljskoga života.

Izloženi su portreti i biste hrvatskoga glumca, redatelja i prevoditelja Petra Branija, ruskoga književnika Lava Nikolajeviča Tolstoja, glavnog organizatora likovnoga života u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća Izidora Kršnjavoga, modernizatora europskoga kiparstva Augustea Rodina, prve plesačice čiji je ples prikazan na američkoj televiziji Vere Čuča Milčinović, predstavnika britanske umjetničke, političke i društvene scene Wickhama Steeda, Lady Cunard i Dorothy Une Ratcliffe, češke političke dinastije Masaryk, Tomáša G. Masaryka i njegove kćerke Alice Masarykovà, hrvatskih umjetnika Tomislava Krizmana, Vladimira Becića i Ante Katunarića sa suprugom Darinkom i prvorođenim djetetom kćerkom Jelvom, te književnika Andrije Milčinovića i Vladimira Nazora.

Izložba je otvorena do 15. veljače 2022. godine, a ulaz je besplatan. [Sandra Brambilla]