SANDRA BENČIĆ: U Holdingu više od 30 % zaposlenih radi u administraciji

SANDRA BENČIĆ: U Holdingu više od 30 % zaposlenih radi u birokraciji
Foto: Screenshot HRT

Gostujući u ovotjednom izdanju HTV-ove emisije Nedjeljom u 2, saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić izjavila je da u Zagrebačkom holdingu na dva operativna radnika dolazi jednu osoba u administraciji.

“Što se tiče pitanja Holdinga i ustanovljavanja viška, ovo je tek početak razgovora sa sindikatima. Krajnji cilj je da se kroz te razgovore utvrdi gdje su ti viškovi i gdje se može unutarnjom preraspodjelom pokrpati manjkove. Sindikati su svjesni činjenice da u Holdingu na dva operativna radnika imate jednu administrativno zaposlenu osobu. Znači, više je od 30 posto zaposlenih u Holdingu u birokraciji odnosno administraciji”, rekla je Benčić.

U Čistoći, kaže, nedostaje operativnih radnika. Zaposlenima u administraciji bit će, dodaje, ponuđena mogućnost da prijeđu na neki drugi posao gdje nedostaje operativnih radnika.

Naglašava kako je obveza poslodavca u restrukturiranju da uloži u eventualne prekvalifikacije ili dokvalifikacije radnika.

Otkrila je i da Holding upravo priprema i projekt za povlačenje sredstava iz jednog europskog fonda koji je namijenjen takvim restrukturiranjima koja se rade, među ostalim, i u javnim sektorima.

Uprava Holdinga uskoro će, kazala je, predstaviti promjene u Holdingu.

Govoreći o tome kolika je odgovornost Možemo! za obnovu u Zagrebu, Benčić je rekla: “U trenutku kada smo preuzeli vlast, bilo je spremnih projekata u vrijednosti svega 470 milijuna kuna. Do početka siječnja mi smo to digli više od četiri puta. U samo šest mjeseci. Mislimo da smo maksimalno ubrzali pripremu i izvedbu”.

Komentirala je i mjeru roditelj-odgojitelj, kazavši kako za svu djecu vrtićke dobi ta mjera ostaje na snazi do polaska u školu u iznosu od 1000 kuna. Majke se mogu zaposliti i dalje dobivajući tih 1000 kuna, a djeca mogu ići u vrtić, kazala je.

Pripremaju, dodaje, cijeli set pomoći obiteljima u socijalnom ili egzistencijalnom riziku.

Komentirajući novi sustav naplate odvoza otpada kazala je kako su radili nekoliko scenarija o utjecaju na cijenu za različita kućanstva i ti su scenariji pokazali da će građani koji žive u kućama, ako odvajaju otpad, sada sigurno plaćati manje.

Prosječnom domaćinstvu koje odvaja otpad i ima 20 litara miješanog komunalnog otpada tjedno, cijena će ostati slična, kazala je. Onima koji rade više miješanog komunalnog otpada, nerazvrstanog, cijena će možda nešto porasti, poručila je među ostalim.

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru Benčić je premijeru Andreju Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

“To je zapravo bio odgovor njemu na njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj život super, da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako je velike i važne stvari on napravio u ovom mandatu – komentirala je, dodajući kako premijer takvim izjavama u vrijeme kada raste stopa BDP-a (‘ali samo zato što nam je u 2020. izuzetno pala’), dok s druge strane kupovna moć građana pada jer je inflacija značajna, a cijene rastu, ‘na neki način podcjenjuje građane, jer se ne možete saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive’, rekla je Benčić u emisiji Nedjeljom u 2.

“S druge strane imamo pandemijsku krizu, naravno nije on kriv što imamo pandemiju, ali to da smo mi među top 10 zemalja svijeta po broju mrtvih na milijun stanovnika, za to jest odgovoran”, kazala je među ostalim.

Uz njega odgovoran je, smatra, i ministar Beroš te dodaje kako nikad nisu uzeli u obzir ni jedan prijedlog iz oporbe vezano za pandemiju.

Na pitanje što se dobiva ujedinjenim zahtjevom opozicije za smjenom ministra Horvata, odgovara kako svi oni koji podignu ruku za ministra postaju suodgovorni za rezultate. Pitanje obnove je pitanje Plenkovićeva političkog nasljeđa, kaže Benčić i dodaje da će ga se po tome u budućnosti ocjenjivati.