Od 23. prosinca uvodi se zabrana kretanja, ali ipak ne za sve građane! Evo na koga se ona neće odnositi

Foto: MUP

I nakon 21, prosinca primjenjivat će se epidemiološke mjere koje su sada a snazi, uz neke izmjene te uz neke posve nove mjere, kao što je ograničavanje kretanja.

Na privatnim okupljanjima može biti najviše deset osoba iz najviše dva različita kućanstava. Preporučuju se misna slavlja bez dolaska u vjerske objekte, a na Badnjak i Božić mise će se održavati prema posebno izrađenima uputama HZJZ-a, javlja HRT, izvještavajući o današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Što se tiče umjetničkih izvedbi programa, kino projekcija, izložbi u muzejskim i drugim izložbenim prostorima od sada će za svaku osobu mora biti osigurano sedam metara četvornih neto površine.

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili boravišta stupit će na snagu od 23. prosinca.

Ipak, neće se odnositi na sve građane Republike Hrvatske. Kako javlja HRT, zabrane se neće odnositi na:
– osoblje koje je nužno za održavanje prometa i opskrbu
– na dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala
– održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbu i odvodnje, opskrbe plinom i strujom
– zaštitarske službe i
– novinare.

Ne odnosi se ni na pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla, ako je putovanje neophodno i ne može se obaviti od kuće. Žurne i operativne službe koje sudjeluju u spječavanju bolesti Covida-19, te diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska s područja pojedine županije obvezno je fizičko distanciranje, važno je ne zadržavati se na javnim prostorima, posjedovati iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu kojom se može dokazati pripadnost jednoj od kategorija osoba na koje se zabrana ne odnosi ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-propusnica.

Propusnicu izdaju ih stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili stalnog boravišta osobe. Iznimno ako se radi o opravdanim slučajevima, propusnicu može izdati i Ravateljstvo civilne zaštite.

Zabrane za putovanja se određuju u trajanju do 8. siječnja, a ostale mjere do 10. siječnja 2021. godine, izvijestio je šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović.