Obustavljen je rad Nuklearne elektrane Krško, evo što je tome razlog

Foto: Wikimedia

Nuklearna elektrana Krško (NEK), koja je u neprekidnom pogonu od završetka remonta 2022. godine, tijekom današnjeg dana bit će preventivno zaustavljena budući da je utvrđena potreba za dodatnim pregledom radi utvrđivanja eventualnog oštećenja.

“Operativna ekipa otkrila je povećano ispuštanje primarnog sustava unutar zaštitne zgrade. Ispuštanje nema utjecaja na zaposlenike, stanovništvo i okoliš te je ispod vrijednosti koja je postavljena kao granična tehničkim specifikacijama”, stoji u priopćenju NE Krško.

Prilikom gašenja elektrane povremeno može doći do ispuštanja pare iz sekundarnog – nenuklearnog dijela elektrane, koje se čuje u neposrednoj blizini, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Napominjemo kako ova situacija ne predstavlja opasnost za ljude i okoliš u Republici Hrvatskoj. Građanima Republike Hrvatske u Sloveniji se savjetuje da slijede upute nadležnih slovenskih tijela”, stoji u priopćenju.

Ravnateljstvo civilne zaštite, ističe se u priopćenju, kontinuirano prati stanje u NE Krško i obavijestit će o svim daljnjim događajima značajnim za sigurnost građana Republike Hrvatske.