Opasni dim i dalje se širi Osijekom, građanima se preporučuje nošenje maski

Foto: MUP

I dalje je u tijeku gašenje požara na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike, a radi se na hlađenju i zatrpavanju požarišta.

“Još uvijek se uzdiže gusti crni dim iz kruga tvornice što znači da požar još uvijek nije u potpunosti ugašen, vodom se zalijevaju naslage plastike, a potom se ta plastika mehanizacijom zatrpava zemljom kako bi se količina dima smanjila. Dim je zapravo najveći problem, prema procjenama izdimljavanje bi moglo potrajati još dva do tri dana. Vjetar mijenja smjer, pa dim dolazi što bliže tlu što predstavlja problem”, javio je s lica mjesta novinar HTV-a javio Marin Ćurić.

O posljedicama katastrofalnog požara u središnjem Dnevniku HTV-a govorila je dr. med. Senkom Samardžić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je opisala kakve su posljedice osječke ekološke katastrofe na kakvoću zraka.

“Mjerenje u Antunovcu je pokazalo povećanu razinu lebdećih čestica, no već kod ponovljenog mjerenja je ta koncentracija bila 20 puta manja od dozvoljene. Zasad se ne trujemo, sve je u dozvoljenim granicama, mjere koje su preporučene stanovništvu su i dalje na snazi: maske za sva područja zahvaćena dimom, ovisno je o mikroklimatskim uvjetima, znači vjetru, na koju će stranu taj dim ići, ne zadržavati se previše vani. Kronični bolesnici, apeliramo, uzimajte svoju terapiju, u slučaju bilo kakvih tegoba javite se svom izabranom liječniku, rekla je Samardžić i dodala kako se njima nije još nitko javio s tegobama”, rekla je dr. Samardžić.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je sinoć, 4. listopada donio preporuku za obustavu rada tvrtki u industrijskoj zoni Antunovac. Više informacija će se znati danas nakon mjerenja kvalitete zraka u zoni požarišta i okolini.

Upravni odjel za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije je privremeno obustavio rad u pojedinim školama. Popis škola se nalazi OVDJE.

Danas, 5. listopada je u 8:07 sati je, na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite općine Borovo, poslana poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK za područje općine Borovo u kojoj se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja emisija u zraku izazvanih požarom u Osijeku.