Dokumentarna serija “Nogometna groznica: Borba za Premier ligu” uskoro na HTV-u

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju 8. listopada na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 22:20 sati prikazuje uzbudljivu dokumentarnu seriju “Nogometna groznica: Borba za Premier ligu”

Uz pravu dramu, uzbudljive sportske priče i sukobe u upravama klubova, dokumentarna serija donosi priču o usponu engleskoga nogometa na svjetsku pozornicu. Nakon više desetljeća dominacije nogometnih dinastija koje su vodili lokalni poslovni ljudi, status quo preokrenuo je ruski milijarder gladan uspjeha. Kroz ekskluzivne razgovore s ljudima koji su to proživjeli – poput Davida Beckhama, Joséa Mourinha, Waynea Rooneyja, Arsènea Wengera, Franka Lamparda, Claudija Ranierija, Petera Kenyona i drugih – doznajte kako se u Premier ligu slio golem novac kad su se uključili međunarodni ulagači. Bilo je to doba u kojem se jaz između pobjednika i gubitnika dodatno povećao. Ova će nam serija kroz iskrene priče ljudi iz uprave i onih iz svlačionice dati novi pogled na legendarne bitke za naslov prvaka i istražiti utjecaj novca na klubove s dna ljestvice, kojima je ostanak u Premier ligi bio glavni cilj.

Prvi nastavk vodi nas na Old Trafford, travanj 2003. godine. Manchester United protiv Real Madrida u zvjezdanom nogometnom spektaklu. No nitko ne zna da je među gledateljima slabo poznati ruski milijarder Roman Abramovič. Te se večeri engleski nogomet zauvijek promijenio jer se Abramovič odlučio uključiti. Tri mjeseca poslije kupio je Chelsea za 140 milijuna funta i počeo dovoditi igrače za rekordne iznose u pokušaju da čim prije ostvari uspjeh.

No nemaju svi novca. Leeds je u sezonu 2003./2004. ušao na klimavim nogama. Klub je napravio nekoliko iznimno rizičnih financijskih poteza i nagomilao dug. Nema oligarha da ga spasi, pa se muči pratiti bolje klubove i prijeti mu ispadanje iz lige. A Arsenal je na kraju jednog razdoblja. Wenger je na vrhuncu, Thierryja Henryja nitko ne može zaustaviti. Hoće li osvojiti naslov i cijelu sezonu ostati neporaženi?