Objavljena imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu

Dvojica Amerikanaca, James Rothman i Randy Schekman, i Nijemac Thomas Suedhof dobili su Nobelovu nagradu za medicinu 2013. za istraživanje kako stanice organiziraju sustav prijenosa, objavio je u ponedjeljak Odbor za dodjelu nagrade u Stockholmu.

nobelova-nagrada-medicina

Odbor je priopćio da je to istraživanje produbilo razumijevanje toga kako prekidi u prijenosu unutar stanica pridonose neurološkim bolestima, dijabetesu i poremećajima imunološkog sustava.
“Kroz svoja otkrića Rothman, Schekman i Suedhof otkrili su izuzetno precizan sustav kontrole za prijenos i isporuku staničnog tereta”, navodi se u priopćenju.
Tako na primjer njihovo otkriće baca svjetlost na to kako se inzulin proizvodi i oslobađa u krv na pravom mjestu u pravo vrijeme.
Rothman je profesor na Sveučilištu Yale, Schekman je profesor na kalifornijskom Sveučilištu Berkeley, dok je Suedhof profesor na Stanfordu.
“Ta divna otkrića važna su za razumijevanje ljudskoga tijela i…. bolesti u različitim organima kao što je živčani sustav, te dijabetesa i imunološkoh poremećaja”, izjavio je na tiskovnoj konferenciji Jan-Inge Henter, profesor kliničke dječje onkologije na Karolinska Institutu.
Dobitnici će podijeliti novčanu nagradu od osam milijuna švedskih kruna, odnosno 1,2 milijuna američkih dolara.
Medicina je prvo područje za koje se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada, a potom slijede ostala, među njima književnost i mir.
Nagrade za dostignuća u području znanosti, književnosti i mira prvi put su dodijeljene 1901. godine u skladu s oporukom izumitelja dinamita Alfreda Nobela.