Obilježena 32. obljetnica osnivanja 1. gardijske brigade Tigrovi

Foto: MORH/ J. Kopi

U Zagrebu je danas obilježena 32. obljetnice osnivanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 15. obljetnice 1. mehanizirane bojne Tigrovi Hrvatske kopnene vojske.

Obilježavanje je započelo misnim slavljem u Crkvi Sv. Križa u Sigetu, a nastavljeno je minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, nakon čega su izaslanstva obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi i veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Grada Zagreba položila vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima Tigrova u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia, objavio je MORH.

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečanost je nastavljena dodjelom beretki čime je 1. mehanizirana bojna Tigrovi dobila 81 novog pripadnika. Beretke novopridošlim pripadnima uručili su zapovjednik GMBR-e brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Marko Krpan, djeca poginulih pripadnika Tigrova i ratni veterani.

“Sa zahvalnošću i s ponosom obilježili smo trideset i drugu obljetnicu slavne Prve gardijske brigade Hrvatske vojske, naših legendarnih Tigrova. Bili su prvi kad je trebalo, branili su hrvatske krajeve, žrtvovali su se za našu slobodu, za hrvatsku pobjedu. Djelo Tigrova, njihov pobjednički hod trajni je primjer kako se bori, kako se brane i kako se ostvaruju hrvatski interesi. Hrvatski branitelji su visoko na listi prioriteta Vlade RH i Ministarstva obrane“, poručio je ministar obrane Mario Banožić u čestitci Tigrovima dodavši kako su sve nas hrvatski branitelji zadužili, odredili nam smjer i naučili kako nema nesavladivih i nedostižnih ciljeva.

Nakon završetka svečanosti, ministar se obratio novim pripadnicima Tigrova čestitavši im na uručenim beretkama: “Vjerujem kako ćete i vi, novi pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi s ponosom nositi beretke koje su danas dobili i biti vjerni sljedbenici pripadnika slavne brigade jer Prva gardijska brigada je uvijek bila: Za Hrvatsku kao Tigar!“

Na obilježavanju 32. obljetnice osnivanja 1. gardijske brigade “Tigrovi“ nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Deur, izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH i posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, članovi Zbora udruga veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi, predstavnici Grada Zagreba i drugi.

Čestitka ministra Medveda

U povodu 32. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je čestitku Tigrovima:

“Poštovani hrvatski branitelji, pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi, draga braćo po oružju, dragi prijatelji,

na danšnji dan prisjećamo se slavnih trenutaka kada smo se u kasnu jesen prije 32 godine okupili u Rakitju. Spojila nas je ljubav prema Domovini i neizmjerna želja da obranimo i oslobodimo svoje domove, obitelji i sve naše ljude. Isti motiv vodio nas je u svim godinama Domovinskog rata koje su uslijedile i tako smo postali jedna od najcijenjenih brigada Hrvatske vojske.

Povijest Tigrova počela je s vjerom u Hrvatsku, a naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i naizgled neostvarivo.

Iz Rakitja je 1990. poslana poruka zajedništva, samopouzdanja i mladosti momaka okupljenih iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Isti taj osjećaj i naše geslo ‘Za Hrvatsku kao Tigar’, vodilo nas je i održalo naše zajedništvo u svim godinama Domovinskog rata, a ono nas, na jedinstven način, povezuje i danas.

Pouka koju smo spoznali u Domovinskom ratu i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. Taj nauk, plaćen krvlju naših poginulih Tigrova i svih hrvatskih branitelja, moramo primjenjivati i danas u izgradnji budućnosti. Neka nam zajedništvo i žrtva podnesena za slobodu i neovisnost bude uporište i izvor snage u svakodnevnom radu.

Naša budućnost i jamac sigurnosti danas je Hrvatska vojska nastala na temeljima postavljenima upravo u Rakitju prije 32 godine. Gledajući mlade Tigrove, pripadnike 1. mehanizirane bojne, koji danas časno nose naše slavne crne beretke, s istim žarom u očima kakav smo mi imali prije 32 godine, prisjećamo se naših prijatelja koji su dali živote pod ovim znakom, simbolom pobjede, domoljublja i zajedništva i kojima dugujemo slobodu koju danas živimo.

Bila mi je čast imati povijesnu priliku biti jedan od Tigrova, biti jedan od vas.

Dragi Tigrovi, čestitam vam naš dan! Za Hrvatsku kao Tigar!”

Tomašević i Klisović položili vijnenac

U povodu obilježavanja 32. obljetnice osnivanja 1. gardijske brigade “Tigrovi” i 15. obljetnice 1. mehanizirane bojne “Tigrovi”, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem, položilo je vijenac ispred Spomen obilježja poginulim pripadnicima Tigrova.