Obilježen Svjetski dan zdravlja, građani pokazali veliki interes za besplatne pretrage i savjete

Svjetski dan zdravlja 2018
Foto: Press

Danas na Cvjetnom trgu obilježen je Svjetski dan zdravlja u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Građani su na Cvjetnom trgu imali mogućnost besplatno provjeriti glukozu u krvi, razinu hormona TSH, vrijednosti PSA (tumorski biljeg za prostatu) i to zahvaljujući članovima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, razred MLD koji ujedno obilježavaju i svoj Međunarodni dan.

Svjetski dan zdravlja 2018
Za besplatne pretrage i savjete čekalo se u redovima / Foto: Press

Na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručnjaci su razgovarali s građanima o različitim aspektima spolnog zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju.

Od samog osnutka Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi se načelom da svi ljudi trebaju moći ostvariti svoje pravo na najvišu razinu zdravlja. Budući da se univerzalna zdravstvena zaštita postiže kad je politička volja snažna, ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja “Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje” želi se poručiti kako svi imaju pravo na zdravlje. Upravo tim povodom organizatori su danas, na čelu s Gradom Zagrebom, omogućili građanima savjetovanja sa stručnjacima na različite teme vezane uz zdravlje, kao i besplatne kontrole, kako bi još jednom istaknuli važnost preventivnog ponašanja i usvajanja zdravih navika.

Svjetski dan zdravlja 2018
Foto: Press
Svjetski dan zdravlja 2018
Foto: Press
Svjetski dan zdravlja 2018
Foto: Press