NSK: Otvara se izložba u povodu 500. godišnjice tiskanja prvog izdanja “Judite” Marka Marulića

NSK: Otvara se izložba u povodu 500. godišnjice tiskanja prvog izdanja "Judite" Marka Marulića

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je u povodu obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja Judite Marka Marulića pripremila izložbu o prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanom na hrvatskom jeziku te o njezinom autoru Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak 19. listopada 2021. godine, a svi zainteresirani građani mogu je pogledati do 2. studenoga ove godine.

Izložba na 15 izložbenih panoa kroz Marulićev životni i stvaralački put predstavlja reprezentativni izbor iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Osim Judite na panoima će se predstaviti i ostala građa vezana uz život i rad Marka Marulića – od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda kroz stoljeća.

U prvom dijelu izložbe prikazan je život i rad Marka Marulića kroz uvid u njegov latinski te potom i hrvatski opus koji u svome fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Središnji dio izložbe prikaz je Judite, najznamenitijeg djela Marka Marulića, čija su dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. te jedan primjerak četvrtog i petoga izdanja također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Marulićeva Judita bila je neiscrpan izvor inspiracije u svim područjima ljudske djelatnosti pa izložba donosi i prikaz njezine prisutnost u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao i Zbirci zemljovida i atlasa. Na izložbi će biti prikazani i najznačajniji pretisci Marulićeve Judite te njezino spominjanje u svjetskoj literaturi.

Moći će se pogledati i digitalizirana Marulićeva djela dostupna na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Virtualna izložba Marko Marulić izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat digitalizacijskog projekta Digitalna zbirka djela Marka Marulića provedenog 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Višestruka je i višeslojna povezanost i simbolika odnosa Marka Marulića i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i svega onoga što on znači za hrvatsku kulturu i povijest.

Marko Marulić simbol je hrvatskog pisanog stvaralaštva, a Knjižnica kao stoljetna čuvarica i riznica hrvatske knjige i hrvatske pisane riječi, svojim ukupnim fondom, a posebice Juditom samo potvrđuje njegovo povlašteno mjesto u hrvatskoj i europskoj književnosti.

Izložba Judita organizirana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Godine čitanja 2021. i dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2021.

Autorica je izložbe Nela Marasović iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a u njezinoj pripremi sudjelovali su i Književni krug Split te voditelj Centra za proučavanje Marka Marulića dr. sc. Bratislav Lučin na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.