“DISCOVER ŽUMBERAK”: Ashley Colburn snimila promotivni film o Žumberačkom gorju [VIDEO]

"DISCOVER ŽUMBERAK": Ashley Colburn snimila promotivni film o Žumberačkom gorju [VIDEO]
Foto: Screenshot Youtube

Žumberačko gorje je jedno od najrjeđe naseljenih područja u Republici Hrvatskoj, ali je istovremeno i izrazito očuvan mozaik tradicionalnog krajobraza, s bogatstvom flore i faune, geološkim posebnostima i vrijednim arheološkim nalazištima.

Stoga nema nikakve sumnje da to područje može privući brojne turiste, prije svega one, sve brojnije, koji dolaze posjetiti Zagreb.

Sada su napokon učinjeni i prvi koraci da se turistički potencijali Žumberka napokon iskoriste, da se Žumberak predstavi javnosti, prije svega potencijalnim turistima.

Snimljen je, a u petak u Zagrebu i premijerno prikazan, promotivni film “Discover Žumberak”. Autorica mu je Ashley Colburn, američka turistička novinarka i producentica te ambasadorica hrvatskog turizma, koja je na promociji filma izjavila da je Žubberak posedbno mjesto.

“Važno je da turisti koji dolaze u Zagreb vide i njegovu okolicu. Žumberak je ‘more zelenila’! Uživali smo u prekrasnoj prirodi Žumberka snimajući ovaj film. Uživali smo u hrani, vožnji električnim biciklima, crkvama, prekrasnom pogledu… Posebno je to mjesto”, izjavila je Ashley Colburn.

Filmom “Discover Žumberak”, koji je već dostupan na Youtube kanalu Turističke zajednice Zagrebačke županije, potencijalnim posjetiteljima Žumberka približit će se sve ljepote i zanimljivosti ovoga područja.

No, ovaj prekrasni film tek je prvi korak ili, bolje rečeno, uvod u daljnje aktivnosti na promociji Žuberka i predstavljanju njegovih turističkih potencijala. Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije pokrenula je projekt “Ekomuzej Žumberak” te se njime uključila u 2 milijuna eura vrijedan projekt prekogranične suradnje “Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNaCul”.

U projekt pokrenut s ciljem očuvanja i zaštitite kulturno-prirodnih resursa Žumberka i promoviranja njihove vrijednosti Zagrebačka je županija izdvojila 104.660 eura.

“Zahvaljujući EU financiranju, kroz ovaj iznimno vrijedan turistički projekt radit ćemo komunikacijske i promotivne aktivnosti za destinaciju Žumberak, kako bi njezine vrijednosti približili potencijalnim turistima. Za TZ Zagrebačke županije on iznimno puno znači, daje nam zamašnjak za rad u narednome razdoblju”, izjavila je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Turisti su Zagrebačku županiju i njene turističke potencijale već otkrili. Prema podacima sustava eVisitor, svake godine turista je sve više, pa se i u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast dolazaka i noćenja.

Zagrebačku je županiju, naime, u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo 54.838 turista, što je za 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj turističkih noćenja veći za za 12 posto.

Zanimljivo je da većina noćenje otpada na strane goste, i to 63.505, dok su domaći gosti ostvarili 25.960 noćenja.

Gostiju je javiše iz azijskih zemalja, zatim iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine te Sjedinjenih Američkih Država.

Ivona Zovko / Foto: Screenshot Youtube