Ništa od nebodera od 34 kata, grad poništio prodaju zemljišta za Tower 123

Od gradnje nebodera sa 34 kata (Tower 123) na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste preko puta kazališta Trešnja investitora Alleghny Financiala, koji je u suvlasništvu medijskog mogula Ninoslava Pavića čini se neće biti ništa.

Tower-123
Grad je tri godine nakon prodaje zemljišta odlučio poništiti prodaju, a Alleghnyju vratiti jamčevinu od 2,3 milijuna kuna, piše Tportal.
Razlog za poništenje natječaja leži u činjenici da nisu izrađene potrebne studije koje bi se odnosile na promet i zaštitu okoliša.
Podsjetimo, u jesen 2010., Skupština Grada Zagreba izglasala je prodaju gradske parcele od 982 m2 za 23 milijuna kuna odnosno za 23.380,85 kn/m2. Iako je SDP na svim Odborima u kojima je imao većinu bio protiv prodaje te parcele, a Vijeće gradske četvrti Trešnjevka Jug dalo je negativno mišljenje jer je smatrao da je projekt “preizgrađen”, kada se na sjednici glasalo, socijaldemokrati su bili “za”. Tvrdili su tada da su greškom izglasali prodaju zemljišta.
Godinu dana kasnije, na natječaj se javlja samo Alleghny Financial i za 23 milijuna kupuje navedeno zemljište, ali Skupština Grada ne donosi odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju ponude, već traži da se sve odgodi do izrade potrebnih studija koje bi se odnosile na promet i zaštitu okoliša, s obzirom na primjedbe Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka – jug.
Međutim, arhitektonski uredi koje je Alleghny Financial angažirao navode, pozivajući se na Zakon o zaštiti okoliša i nekoliko Uredbi, kako studije ne mogu izraditi jer propisi RH ne predviđaju izradu traženih studija za predmetni zahvat u prostoru. Stoga su u Gradu odlučili poništiti natječaj za gradnju Towera 123, a Alleghnyju vratiti polog.