SNIJEG MOŽE PASTI: Zagrebačka Zimska služba je spremna, u to se danas uvjerio i gradonačelnik Bandić

Foto: Zagreb.hr

U bazi Žitnjak, podružnice Zagrebačkih cesta, jutros je održana smotra Zimske službe na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.
 
“Kao i svake godine, tako i ove, djelatnici Zagrebačkih cesta, odnosno Zimske službe spremni su za prve pahulje snijega i u pripravnosti su od 15. studenoga pa sve do 15. travnja”, istaknuo je gradonačelnik Bandić. 

“U Zagrebu smo postigli visoki standard koji moramo i održavati. Nastavili smo ulagati u opremu te smo ove godine nabavili novi tegljač s labudicom i dva nova kamiona. Ukupno se rali i posipava 2651 km prometnica, od čega u prvoj razini prednosti oko 1100 km, a u drugoj razini oko 1500 km. U prvoj razini koja podrazumijeva prioritete kao što su  prilazi bolnicama mora se sve očistiti u roku od 4 do 6 sati, a ostale ceste u roku 24 sata”, kazao je gradonačelnik.
 
Po riječima voditelj Podružnice Dragana Perića, “trenutno u svim skladištima Zagrebačkih cesta nalazi se više od 19 000 tona soli i preko 4000 tone sipine, a ovisno o vremenskim uvjetimai količini padalina one će biti i povećane”.

“Sveukupno u Zimskoj službi Grada Zagreba sudjeluje 292 ekipe raspoređene na 17 lokacija, odnosno baza na području grada Zagreba. Opremljeni smo i sa sustavom detekcije leda, a kako bi mogli pravovremeno reagirati na našim prometnicama povezani smo i sa Hrvatskim meteorološkim  zavodom i u sustavu s njima određujemo razinu održavanja. Zahvaljujući  gradonačelniku i Zagrebačkom holdingu odlično smo opremljeni te smo i ove godine uložili u opremu i nova vozila”, naglasio je Perić te dodao da se nada da snijega neće biti u velikim količinama, ali da su spremni kao da će ga pasti metar.
 
Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda.

U prvoj razini čiste se sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskoj središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci).

Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka oborina.