NAKON PRITUŽBI GRAĐANA: Stroža pravila za električne romobile u Beču

Foto: Pixabay

Kako bi stao na kraj pritužbama građana vezanima uz električne romobile, glavni grad Austrije odlučio je uvesti određene promjene u sustav iznajmljivanja romobila od iduće godine.

Mjere uključuju zabranu parkiranja i ostavljanja električnih romobila na pločniku te ograničenje broja romobila za najam u određenim dijelovima grada u kojima prema analizama postoji prekomjerna ponuda i velik broj žalbi. Uvest će se i mogućnost praćenja svakog romobila 24 sata dnevno pomoću digitalne nadzorne ploče, a bit će moguće i naknadno provjeriti je li romobil bio propisno parkiran.

U slučaju nepropisnog parkiranja korisnici će trebati platiti kazne. Osim toga veći će broj redara provjeravati pridržavaju li se korisnici pravila. Na određenim lokacijama, na primjer u blizini bolničkih ustanova, brzina električnih romobila automatski će se usporiti, dok će se u nekim zonama, u kojima je zabranjena vožnja ovim prijevoznim sredstvom, u potpunosti zaustaviti.

Austrijska prijestolnica također planira povećati broj romobila za najam na rubnim dijelovima grada i postaviti više stalaka za parkiranje na području cijelog grada.

Grad Beč raspisao je novi javni natječaj na razini Europske unije za iznajmljivanje romobila. Poduzeća koja će ubuduće nuditi električne romobile za najam morat će ispuniti određene kriterije. Romobili će tako, primjerice, morati biti opremljeni pokazivačem smjera, dvjema kočnicama i uređajem koji emitira zvučni signal. Novom strategijom bečka gradska uprava želi poboljšati sustav iznajmljivanja električnih romobila, a klimatski prihvatljivu opciju dijeljenja romobila učiniti privlačnijom za građane.