NOĆAS NEŠTO IZA PONOĆI: Pijana i bez zaštitne kacige 30-godišnjakinja pala s električnog romobila

Foto: MUP

Noćas nešto iza ponoći u središtu Rijeke dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđena 30-godišnja vozačica osobnog prijevoznog sredstva, električnog romobila.

Naime, spomenuta je upravljala navedenim prijevoznim sredstvom u središtu Rijeke bez zaštitne kacige i pod utjecajem alkohola od 1,21 g/kg te brzinu kretanja romobila nije prilagodila osobinama i stanju ceste pa je prednjim kotačem udarila u uzdignuti ivičnjak nakon čega je pala na tlo zajedno s romobilom, priopćila je Policijska uprava primorsko-goranska.

Zbog zadobivenih ozljeda pružena joj je liječnička pomoć u KBC Rijeka gdje su joj dijagnosticirane teške tjelesne ozljede.

Osim navedenih prekršaja, vozačica prije stupanja na kolnik ceste koju je namjeravala prijeći nije zaustavila električni romobil i gurala ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza te će biti sankcionirana temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Budući da su električni romobili, kao i ostala prijevozna sredstva, sve prisutniji u prometu, Policijska uprava primorsko-goranska vozače ovih vozila upozorava na obvezu pridržavanja svih zakonskih odredbi kojima je regulirano njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.

Policija posebno izdvajamo ovih 5 stvari:
– svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje
– ​kretati se mogu biciklističkim stazama i nogostupom, a ukoliko ne postoje mogu se koristiti na dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, i to krećući se što bliže desnom rubu kolnika
– ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom
– ne smije se voziti više od jedne osobe
– u noći ili u vrijeme smanjene vidljivosti trebaju koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.