NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Čak 65 posto korisnika žrtva je nasilja na internetu!

Nasilje na internetu
Foto: Press

Povodom Dana sigurnijeg interneta, koji je prošli tjedan obilježen u više od 120 zemalja, tvrtka Microsoft ukazuje korisnicima diljem svijeta da, usvajanjem principa kulturnog ponašanja na internetu, oni mogu učiniti internet sigurnijim mjestom za komunikaciju i online interakciju.

Microsoft je tako proveo istraživanje Digital Civility Index ili Indeks kulture ponašanja na internetu kako bi ispitao razinu uljudnosti kroz razne online interakcije te kako bi upozorio na tamniju stranu interneta i njegove opasnosti za odrasle i mlade.

Digital Civility Index mjeri doživotnu izloženost potrošača online rizicima, a računa se pomoću postotka potrošača koji su u nekom trenutku bili izloženi barem jednom od 17 različitih rizika na internetu. U ispitivanju provedenom u 14 zemalja sudjelovali su mladi u dobi od 13-17 godina i odrasli u dobi 18-74 godina, u omjeru 50 % žena i 50 % muškaraca.

Jedan od osnovnih zaključaka je da je čak 50 % korisnika izuzetno zabrinuto zbog načina na koji se interakcija odvija na internetu te da vjeruju kako će se rizici u budućnosti povećavati. Također, identificrano je pet najčešćih online rizika, a to su neželjeni kontakt, zlobno tretiranje, provociranje (trolling), primanje neželjenih poruka seksualnog sadržaja i online maltretiranje. 65 % ispitanika izjavilo je kako su bili žrtve barem jednog od navedenih rizika online interakcija, a taj postotak je narastao na 78 % kada su sudionici, pored osobnih, navodili i iskustva svojih prijatelja ili članova obitelji. Ono što također zabrinjava je i podatak da 62 % ispitanika nije sigurno ili ne zna kome se obratiti za pomoć u slučaju da se susretne s online rizicima.

Čak 51 % svih ispitanika susrelo se licem u lice s počiniteljem internetskog nasilja, a to je doživjelo čak 58 % mladih ispitanika. Ispitanici su zaključili kako su stvarne životne posljedice negativnih online interakcija “gubitak povjerenja u druge, povećani stres i manjak sna”. 42 % ih je promijenilo svoje postavke privatnosti na društvenim mrežama, dok je 42 % smanjilo količinu osobnih informacija za dijeljenje. 30 % ispitanika je izjavilo da je izgubilo povjerenje u ljude, 23 % je bilo pod većim stresom, a 18 % je izgubilo prijatelja.

Microsoft provodi istraživanje Digital Civility Index kako bi utjecao na jačanje svijesti i poticanje diskusija koje ukazuju na potrebu za daljnjim educiranjem mladih, roditelja, odgajatelja i donositelja zakona o stvarnim posljedicama negativnih online interakcija, koje mogu uključivati gubitak povjerenja u druge, povećan stres, nedostatak sna te čak misli o samoubojstvu.

U želji da se međusobno poštovanje i razumijevanje postave kao standardi internetskog komuniciranja, Microsoft je odlučio postaviti 4 principa kulturnog ponašanja na internetu, a to su:

1. Živi prema zlatnom pravilu. U svakoj online interakciji djelovat ću s empatijom, dobrotom i suosjećanjem i ponašati se prema svakome dostojanstveno i s poštovanjem.

2. Poštuj različitosti. Poštivat ću kulturne razlike i različita mišljenja. Ako se ne slažem u mišljenju, postupit ću promišljeno i izbjegavati vrijeđanje i osobne napade.

3. Zaustavi se prije odgovaranja. Zaustavit ću se i razmisliti prije nego što odgovorim na ono s čime se ne slažem. Neću objavljivati niti slati ništa što bi nekoga moglo povrijediti, uništiti mu ugled, ugroziti moju ili tuđu sigurnost.

4. Založi se za sebe i druge. Ako se ne osjećam sigurno, reći ću nekome, pružit ću podršku onima koji trpe online nasilje ili okrutnost, prijavit ću svaku aktivnost koja prijeti nečijoj sigurnosti i sačuvati dokaze neprimjerenog ponašanja.

Dodatne informacije o rizicima interakcija na internetu, kao i o načinu na koji ih možete spriječiti i izbjeći, možete pronaći na blogu Jacqueline Beauchere, vodeće osobe za online sigurnost u Microsoftu. (M. Petković)