Hrvatska dobiva aplikaciju za prijavu uličnog uznemiravanja i nasilja

Foto: Safecity i Pixabay

Na početku Međunarodnog tjedna posvećenog sprječavanju uličnog uznemiravanja u ponedjeljak će u Zagrebu biti predstavljen hrvatski prijevod aplikacije Safecity.

Riječ je u aplikaciji koja je nastala prije deset godina u Indiji sa svrhom prikupljanja podataka o uličnom uznemiravanju i nasilju. Do sada je njome prikupljeno 35.000 izvješća o događajima diljem svijeta – od Indije preko Rumunjske i Kenije do Sjedinjenih Američkih Država.

Sada će se aplikacija moći koristiti i na hrvatskom jeziku. Podaci se prikupljaju anonimno, a njihovom obradom omogućuje se identificiranje čimbenika koji vode do nasilja, te stvaranje veće sigurnosti u gradovima.

Kako bi se dobila šira slika o ovoj temi, na predstavljanju će biti pročitana svjedočanstva žena iz Hrvatske o uličnom uznemiravanju i nasilju.

Poticaj građanima da putem aplikacije Safecity prijavljuju ulično uznemiravanje i nasilje u Hrvatskoj, videoporukom uputiti će Elsa Marie D’Silva, osnivačica zaklade Red Dot koja je stvorila aplikaciju Safecity

Inicijativa “Razotkrijmo skriveno uznemiravanje” okuplja pojedince koji ukazuju na manje primjetne oblike nasilja kojima su ljudi svakodnevno izloženi u javnim prostorima, i kojima je cilj učiniti gradove sigurnijima od skrivenog uznemiravanja.