NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI: Nagrađeni vrtovi OŠ Luka i dječjeg vrtića ‘Izvor’ iz Samobora

NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI: Nagrađeni vrtovi OŠ Luka i dječjeg vrtića 'Izvor' iz Samobora
Foto: Zagrebačka županija

Vrtovi s područja Zagrebačke županije nastavljaju nizati sjajne rezultate u sklopu ekološko-edukativnog projekta “Najljepši školski vrtovi” kojeg zajednički provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tako je u konkurenciji od više od stotinu prijavljenih vrtova na ovaj natječaj, OŠ Luka osvojila treće mjesto za najljepšu učionicu na otvorenome, a vrt dječjeg vrtića “Izvor” iz Samobora osvojio je treće mjesto za najljepši vrtićki vrt.

Cilj projekta je da djeca kroz uzgoj voća, povrća i cvijeća te uređenje i oblikovanje školskih vrtova uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednosti i ljepotu podneblja u kojem žive. Osim vrtova osnovnih i srednjih škola, na natječaj su se mogli prijaviti i vrtovi dječjih vrtića, centara za odgoj i rehabilitaciju te domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Inače, projekt se provodi od 1994. godine na inicijativu novinarke Lidije Komes, urednice ekološke radio emisije “Slušaj kako zemlja diše” Hrvatskoga radija.

O najboljima je odlučivalo stručno povjerenstvo, koje su činili agronomi, pedagozi i krajobrazni arhitekti, a koje je u dva navrata obišlo sva školska dvorišta koja su ušla u uži izbor.

U ime Zagrebačke županije svečanosti proglašenja najljepših školskih vrtova prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak, a svečana će se dodjela nagrada moći pogledati u nedjelju, 2. prosinca na Drugom programu Hrvatske televizije s početkom u 12 sati.