NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI: Prilika za male vrtlare – raspisan natječaj za 2018. godinu

Najljepši školski vrtovi
Foto: Press

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su poziv vrtićima, osnovnim i srednjim školama te srodnim odgojno-obrazovnim ustanovama za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj “Najljepši školski vrtovi 2018.”

Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, trebaju poslati tri fotografije školskog vrta te opis vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske te autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o nagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti krajem studenoga dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama:

1. Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH
2. Najljepši vrtić u RH
3. Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja)
4. Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
5. Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede)
6. Najljepša područna škola u RH
7. Nagrada za kontinuitet

No, kako stoji u tekstu natječaja, povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Prosudbeno povjerenstvo tijekom obilaska razgledava vrt, daje stručne savjete učiteljima i djeci kako ispraviti nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje one koji ulaze u uži izbor za neku od nagrada.

Prijave se šalju na e.mail adresu: najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Projekt “Najljepši školski vrtovi” nastao je prema prijedlogu Obrazovnog programa Hrvatskoga radija – emisije “Slušaj kako zemlja diše” urednice Lidije Komes, u proljeće školske godine 1994./95.

HRT ga provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih donatora.