Najavljena 16. Terry Fox Run utrka, u sklopu nje i humanitarna akcija ispred Charlieja

terry_fox_run

Danas je na konferenciji za novinare u hotelu Esplanade najavljena 16. humanitarna akcija Terry Fox Run što će se održati na zagrebačkome Jarunu u nedjelju, 20. rujna radi prikupljanja sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te za pomoć oboljelima od te opake bolesti.

Humanitarnu akciju organiziraju agencija Marketing promotion group (MPG) i kanadsko veleposlanstvo u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom i hotelom The Regent Esplanade, objavljeno je na službenoj stranici Grada Zagreba.

Uz gradonačelnika Milana Bandića i direktora agencije MPG Joe Bašića, na konferenciji je sudjelovala kanadska veleposlanica Louise LaRocque, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, a podršku su pružili i košarkaš Franjo Arapović te nogometaši GNK Dinama.

Kako se čulo, Hrvatska je jedna od 67 zemalja u svijetu koja obilježava Terry Fox Run u sjećanje na kanadskog mladića oboljela od raka i na njegovu borbu protiv te bolesti. Kako bi se sakupila sredstva za liječenje, Terry Fox je 1980. krenuo u prvi Maraton nade s umjetnom desnom nogom, koju je izgubio zbog bolesti. Trčao je 143 dana i to 42 kilometra dnevno, ali maraton, nažalost, nije uspio završiti. Umro je u 23. godini.

“Ponosni smo što je Terry Fox Run sad već tradicionalna trka te mi je osobito drago što smo organiziranjem ove humanitarne akcije zaista puno doprinijeli prevenciji i znanstvenomu istraživanju raka u Hrvatskoj”, izjavio je prof. Eljuga.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će se i ove godine, baš kao i prethodnih, pridružiti humanitarnoj akciji i da će sudjelovati u trci na Jarunu.

“Pozivam sve Zagrepčane da nam se pridruže! Akcija Terry Fox Run je u ovih 16 godina izrasla u ozbiljnu humanitarnu manifestaciju u kojoj su prikupljene vrijedne donacije za Institut Ruđer Bošković radi znanstvenih istraživanja raka te za najsuvremenije aparate za njegovo dijagnosticiranje i liječenje”. rekao je.

Najavljena je i humanitarna prodaja majica što će se održati u subotu, 12. rujna od 11 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici.

Foto: Zagreb.hr