Nadležni tvrde da su vojni radari pratili letjelicu od ulaska na teritorij RH! A tek jutros su rekli o čemu se radi!?

Nadležni tvrde da su vojni radari pratili letjelicu od ulaska na teritorij RH! A tek jutros su rekli o čemu se radi!?
Foto: Screenshot Facebook

Ministar obrane Mario Banožić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o letjelica koja je pala u Zagrebu u četvrtak navečer.

“S obzirom na sinoćnji događaj i informacije pokupljene na terenu, MORH je reagirao odmah sa zatvaranjem prostora i uključila se vojna policija. Nastavlja se krim istraživanje – na ostacima letjelice vojne proizvodnje. U suradnji sa NATO savezom imamo intenzivnu komunikaciju”, rekao je Banožić, javlja Dnevnik.hr.

“Razgovarao sam s ministrima obrane Slovenije i Mađarske. Sigurno možemo reći da je letjelica ušla u hrvatski prostor u 22:57, zadržala se nešto manje od sedam minuta. Ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku, nema mjesta strahu”, dodao je.

“Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao. Od ulaska do pada prošlo je malo vremena. Kad dobijemo sve informacije, kad napravimo kompletnu forenziku, moći ćemo reći što se dogodilo”, rekao je ministar.

Javnosti se obratio i admiral Rober Hranj. “Incident je prilično ozbiljan. Predstoji dodatna intenzivna istraga da do kraja saznamo o čemu se radilo. U ovom trenutku se ne može reći čija je letjelica. One su od prošlog stoljeća, relativno staromodne, široko rasprostranjene u Sovjetskom savezu. Poduzeli smo sve propisane mjere. Hrvatska ima protuzračnu obranu i u planu je intenzivna modernizacija. Očigledno je da je dron praćen radarima.”

“Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je točno snimio. Mi imamo radarski sustav, on je umrežen, automatiziran i uvezen u sustav NATO-a. Pratili smo letjelicu od ulaska u Hrvatsku”, rekao je Hranj.

“MIG-ovi nisu podignuti”, dodao je Hranj. Odbio je odgovoriti na pitanje kako bi “rušili” dronove koje su opasnost za zemlju.

Spremnost protuzračne obrane je 15 minuta, a spremnost oružanih snaga nije podignuta. “Posade na radarskim sustavima su uvijek na visokom stupnju spremnosti, kao i protuzračna obrana. Imamo protuzračnu obranu, ona ima određena ograničenja i to nam je glavni prioritet”, objasnio je ministar obrane.

Hranj nije htio spekulirati što ako se isti scenarij ponovi uskoro. “Nadam se da se ovo više neće ponoviti, ovo nam je upozorenje. Moramo vidjeti koja su poboljšanja hitna i kako drugi put biti bolji.”

“Razmišljalo se o mjerama koje dolaze kroz NATO-ov obrambeni plan. Imali smo i neke odluke u Saboru, odlazak vojske u članice NATO-a. Mi smo jasno dali podršku Ukrajini koja nije članica NATO-a. Redovno imamo sastanke s ukrajinskom stranom. Siguran sam da svi idemo s istim ciljem – da se rat zaustavi.”

“Meni je to ozbiljan incident i morat ćemo ga istražiti u svim smjerovima. Analizirat ćemo i naše postupke i vidjeti jesu li mogli biti bolji. Odmah su me izvijestili da je ušla letjelica i pala. Imamo sustav praćenja situacije u zraku – izvješćuje automatizmom NATO. Vrlo brzo se procijenjuje situacija i donose se odluke.”, rekao je Hranj.

Banožić je o letjelici doznao nakon pada.