Načelnik Primoštena naredio da iščupaju križ i bace ga u smeće

primosten-300Jutros rano u Primoštenu je radnik komunalnog poduzeća iščupao križ postavljen u središtu mjesta i bacio ga u smeće, a sve po nalogu načelnika toga mjesta Stipe Petrine.

Križ je u srijedu navečer postavio predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg, u spomen na stradale Primoštence koje je na skupu Hrvatske seljačke stranke 27. studenog 1938. ubila žandarmerija Kraljevine Jugoslavije, piše 24sata.hr.

“U 6.30 sati pokraj parka se parkirao kamion Komunalnog poduzeća Bucavac, a radnik A. N. iščupao je križ i bacio ga u smeće”, rekao je očevidac za 24sata.hr.

Križ je iščupan i bačen u smeće po nalogu načelnika Primoštena Stipe Petrine jer nije imao dozvolu Općinskog vijeća Primoštena.

“A što je drugo trebalo napraviti?”, pita se Petrina ogorčen jer su HSS i Matica hrvatska križ na Trgu don Ive Šarića postavili bez dozvole.

On ne krije da su djelatnici općinskog komunalnog poduzeća Bucavac “uklonili” križ, ali tvrdi da ga oni nisu bacili, nego im ga je netko ukrao iz automobila.

Predsjednik županijskog odbora HSS-a i šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić izjavio da čitav komemorativni skup nije imao baš nikakav politički predznak, nego se samo po prvi put od stradanja nevinih Primoštenaca željela odati počast.

“Zatražili smo od Općine da nam dozvoli postavljanje spomen obilježja, ali oni su to odbili, pa smo križem odali počast žrtvama. Ipak, načelniku Petrini to je zasmetalo pa je križ bacio”, ustvrdio je u izjavi za Hinu Smolić.

“Prije 75 godina orjunaška vlast smaknula je Primoštence, a danas orjunaška vlast vlada Primoštenom”, rekao je Smolić.

Načelnik Petrina je, komentirajući razloge iz kojih je križ “uklonio”, rekao kako valja pitati članove HSS-a tko im je dao dozvolu za postavljanje križa na javnoj površini, u parku don Ive Šarića.

“Pa, valjda tim prostorom netko upravlja. To bi bilo isto kao da ja postavim križ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu ili na šibenskoj Poljani”, kazao je Petrina, dodajući kako su HSS-ovci tako oskvrnuli park koji nosi ime čovjeka velikih moralnih i ljudskih vrijednosti, koji je u svoje vrijeme spasio brojne Primoštence.

“To je barbarizam i sotonizam, u kojem sudjeluju i četiri primoštenska svečenika, omalovažavajući na taj način lik i djelo don Ive Šarića”, smatra Petrina.

Potvrdio je, također, da je HSS tražio od primoštenskog Općinskog vijeća postavljanje spomen obilježja u parku no da je vijeće odbilo zahtjev. “Što su se sada nakon 75 godina našli kopati po ljudskim kostima”, kazao je na kraju Petrina.