NA DANAŠNJI DAN: U Zagrebu je osnovano Društvo za spasavanje, preteča današnje Hitne pomoći

NA DANAŠNJI DAN: U Zagrebu je osnovano Društvo za spasavanje, preteča današnje Hitne pomoći
Foto: Nastavni zavod za hitnu medicinu

Na današnji dan, 16. listopada 1909. godine, u Zagrebu je osnovano Društvo za spasavanje, preteča današnjeg Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Prijedlog za osnivanje Društva za spasavanje dao je Emilij pl. Laszowski, znameniti povjesničar i veliki meštar Braće hrvatskog zmaja, na sastanku u svratištu “Tri gavrana”.

Povod toj inicijativi bio je jedan tragičan događaj koji se odigrao 13. rujna iste godine. Toga dana se služavka Katarina Hedrich okliznula se perući prozor i pala na pločnik s II. kata u ulici Prilaz 23. (današnji Prilaz Gjure Deželića). Na mjestu nesreće ubrzo je izdahnula, a njeno tijelo prevezeno je u bolnicu tek 10 sati nakon nesreće.

Laszowski, koji je tuda prolazio, bio je užasnut agonijom nesretne žene kao i svojom nemoći i nemoći prisutnih da joj pruže pomoć. Stoga je sazvao veliki zbor Braće hrvatskog zmaja na kojem je osnovano Društvo za spasavanje. Veliki zbor održan je u svratištu Tri gavrana, a prisustvovali su mu mnogi poznati liječnici, lijekarnici i drugi ugledni građani.

Za prvog predsjednika Društvo za spasavanje izabran je grof Milan Kulmer, a Laszowski je bio tajnik.

Naravno, trebalo je vremena da se ova ideja provede u djelo, odnosno da Druđštvo započne s radom. Liječnički vjesnik od 15. rujna 1910. piše da je društvo “započelo svoje djelovanje 1. kolovoza t. g., te je u prvom mjesecu interveniralo kod 10 slučajeva teških ozljeda, 11 slučajeva naglih oboljenja i 5 slučajeva samoubojstva te pokušaja samoubojstva, 3 puta je potražena od ozlijeđenih pomoć u sanitarnoj postaji”.

“Povrh toga obavilo je 2 prevoza umobolnika i 16 prevoza inih bolestnika iz njihovih stanova i kolodvora u bolnice, rodilište i sanatorij. U rujnu pako interveniralo je kod 17 slučaja nesgoda, kod 12 slučaja naglog oboljenja, te je obavilo 12 pregleda bolestnika. Ovi brojevi govore najjasnije, kako je to društvo potrebno, kako blagotvorno djeluje i kako zaslužuje, da ga svi faktori i oblasti i obćinstvo, najizdašnije podupiru i cijene”, piše Liječnički vjesnik.

dd1016