DANAS BI PROSLAVIO 42. ROĐENDAN: Na današnji dan poginuo je nikad prežaljeni Toše Proeski

Foto: Screenshot Youtube

Nikad prežaljeni Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan. Preminuo je 2007. godine u teškoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške. Imao je samo 26 godina.

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. u Kruševu u Makedoniji, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. S 15 godina već je nastupao na festivalu Makfest, a nakon što je s Tonyjem Cetinskim 2004. godine snimio hit Lagala nas mala, osvojio je i hrvatsku publiku, piše Index.

Pjesmom Srce nije kamen ubrzo je osvojio ljestvice radijskih postaja i u pripremi je potom bila i inozemna karijera.

Iza sebe je ostavio pjesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednjim intervjuom večer prije smrti, u kojem je izjavio kako mu je “svega puna glava”, ušao je u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Njegove riječi “Ve sakam site” (Sve vas volim) ni danas nisu oslabjele, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je kako na nastupima tako i u intervjuima. Za sebe je često govorio da postoji “zbog publike”, a kritikama nije davao veliko značenje.

“Pričate kako je život divan. I je, samo da potraje još malo”, ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu što je rekao prije tragične pogibije.

Poginuo je 16. listopada 2007. godine na autocesti A3, na putu iz Skoplja za Zagreb. Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerica Ljiljana Petrović, koja je lakše ozlijeđena, spavala je u trenutku nesreće, baš kao i Toše, no glazbenik je preminuo na mjestu, od ozljede kralježnice, piše Index.