Upoznajte Pitomačku vinsku regiju mjesto gdje ćete piti eko vino i spavati u vinogradu!

Foto: Nikola Zoko

Stotinjak kilometara od Zagreba, u Pitomači i njenoj okolici, na granici Podravine i Slavonije, razvila se bogata Pitomačka vinska regija u kojoj su nekadašnje male kleti postale ozbiljni promotori vinskog turizma tog kraja. Neke od njih su pretvorene u prostore za život čiji stanovnici proizvode zdravu hranu, nekolicina njih u prekrasne vile za odmor koje se mogu mjeriti sa sličnim kućama za odmor austrijskih vinskih cesti, a donedavno prazna zemlja podloga za prostrane vinograde. Oni su okruženi šumom, te okupani suncem što omogućuje sadnju različitih sorti i oznaku ekološki vinograd.

S ovom mjesta puca pogled na Viroviticu, ali i susjednu Mađarsku, a čim uđete u Malu Črešnjevicu (selo u ovoj regiji) pomislit ćete isto – kako je moguće da ovakvo mjesto postoji?! Istražiti ga možete pješice, biciklom, kajakom (ne može se kajakom do Male Črešnjevice, može do Križnice ), a u njemu boraviti koliko želite.

U ovoj neobično privlačnoj Pitomačkoj vinskoj regiji, koja se proteže po obroncima Bilogore, turizam je na začetku, a za njegove temelje zaslužna su dva entuzijasta – Miro Slaviček koji sa suprugom Ivonom ima prvi ekološki vinograd ovog kraja (vina Chresno) i Mario Škorak koji je nasljedstvo svoje supruge (vinograd i ‘klet’ sagrađenu 80-tih) pretvorio u prekrasnu kuću za odmor Villu Lipicu u kojoj se pune baterije, hedonistički gleda vinograd iz saune ili jacuzzi-ja te nazdravlja novom danu vinom Harsan. Ovo su njihove priče!

Iz ureda u vinograd!

Ivona i Miro Slaviček mladi su bračni par koji stoje iza etikete eko vina Chresno. Da će ‘živjeti od zemlje’ znali su oduvijek, čak i onda kad su se iz Pitomače preselili u Zagreb i radili sigurne uredske poslove. Sigurna plača je tada bila u redu, ali u njima je tinjala želja za ‘avanturom sa zemljom’. Trenutak povratka u Pitomaču dogodio se prije desetak godina, a onda su zajedno 2016.otvorili OPG i krenuli saditi vinograd na dva hektara naslijeđene, i dva hektara kupljene zemlje u selu Mala Črešnjevica U proljeće 2017. je četiri hektara zemlje prekrilo 17000 trsova koji danas čine ozbiljan vinograd. Kako se zemlja nalazi uz šumu, a jedini susjedi su divlje životinje, Ivona i Miro su prepoznali blagodati koje imaju te su zemlji pristupili oprezno, crpeći iz nje prirodne resurse. Bez pesticida i herbicida. Vinograd vinarije Chresno je tako eko vinograd, jedini u ovom kraju.

Foto: Nikola Zoko

“Ako ekološku poljoprivredu koristiš samo u marketinške svrhe i ne živiš na takav način, to je neodrživo”, započinje priču Miro, ne krijući kako on i njegova supruga Ivona imaju petogodišnji plan u kojem je i gradnja nove vinarije i podruma upravo na vrhu vinograda. “Grožđe uzgojeno u ekološkoj proizvodnji je puno života što se na kraju pokazuje i u konačnom proizvodu. S vinom unosimo sve ono što smo dali u zemlju i sve s čime smo tretirali lozu, pa onda sa sigurnošću možemo reći da su naša vina puno zdravija (ili manje štetna) nego konvencionalna vina”, dodaje Miro i pokazuje svoj, trenutno ‘uspavan vinograd’. U njemu ima zasađenih čak 14 sorti i to 4 PIWI sorte Muscaris, Cabernet Blanc, Cabernet Cortis i Solaris, te 10 konvencionalnih sorti Traminac mirisavi, Chardonnay, Muškat bijeli, Muškat žuti, Rajnski Rizling, Silvanac zeleni, Sauvignon blanc, Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon.

Budući da smo u najhladnijem dijelu godine, loza miruje kako bi proljeće pokazala svu svoju moć i raskoš, a glavna se priča odvija u vinskom podrumu. Kad je o vinskom podrumu Chresno riječ (kojeg je Miro rentao od svog oca, planirajući u skorijoj budućnosti, u vinogradu napraviti i vlastiti podrum) u njemu se može kušati zaista sve – od laganih bijelih vina, specifičnog Solarisa, ali i zvijezde među etiketama – aromatičnog Cabernet Cortis rose neobične jantarne boje. Ta vina za sada još nisu na domaćem tržištu toliko prisutna pa se redovito događa ‘ljubav na prvi pogled” strastvenih vinoljubaca i ovog posebnog vina.

“Zamislite, prije nekih 2 mjeseca smo slučajno našli 6 butelja Cabernet Cortis rose iz prve berbe 2018. godine za kojeg nismo ni znali da ga imamo. Kad sam otvorio bocu, iznenadio sam se specifičnim okusom pa mogu reći da mi je to najbolje vino koje smo do sada proizveli a možda i najbolje vino koje sam ikada probao. Ostalo nam je još 4 butelje ovog vina koje ćemo otvoriti u posebnim prilikama. Ovo mi je još više dalo poticaj, jer je pokazalo da ova sorta ima i veliki potencijal za odležavanje”, kaže Miro i ponosno dodaje kako su on i Ivona na sva svoja vina ponosni znajući da rade poseban proizvod i da posluju u skladu s prirodom. Njihova vina imaju svoju narav (usudili bi se reći baš poput njih dvoje) što je ujedno i draž ekološke proizvodnje i činjenice da u podrumima nemaju ista i dosadna vina.

U to se mogu uvjeriti svi ljubitelji eko vina, koji uz najavu mogu kušati sva vina ove vinarije. I naravno, kao suvenir ponijeti kući omiljeno vino. Za sada se sve etikete mogu kupiti na kućnom pragu, distribucija će krenuti prema trgovinama zdrave hrane, kušati u trenutno jedinom restoranu u Zagrebu Vegehop i lokalno u Zlatnom klasu Otrovanec, Brick Virovitica, dvorac i kurija Janković.

Kad ‘klet’ postane kuća za odmor!

Pitomačka vinska regija, uz prvi eko vinograd i priču vinarije Chresno, pravim zaljubljenicima malo drugačijeg načina odmora nudi i zabavu ‘na susjednom brdu’, kako, u odnosu na položaj vinograda Chresno pogled na selo Sedlarica u kojem se ističe Villa Lipica. Nju su, na sjevernim obroncima Bilogore, na najvišem vrhu, 1985. (kao klet ispred koje je vinograd) sagradili punac i punica Maria Škoraka. Već tada su roditelji Vanje Škorak imali viziju pretvaranja kleti u turistički objekt, pa Mario kaže da je kuća i u privatnom izdanju bila podijeljena na dva dijela – prizemlje i potkrovlje, odnosno dio u kojem će biti vinski podrum i kušaonica vina, te gornji dio u kojem će biti stvorena kuća za odmor, Uz objekt zasađen je vinograd s otprilike 1000 komada trsova sorte Graševina. Kako se Mario i Vanja poznaju 30 godina, odrastali su uz viziju starijih ne uključujući se previše niti u rad u vinogradu, niti u razvoj turizma ovog kraja.

“No, kako to biva, jedan je događaj u našoj obitelji preokrenuo cijelu situaciju te planove razvoja i završetka ove vinarije stavio potpuno po strani. Vanjin tata je doživio nezgodu, nakon koje se on baziran samo na trenutne poslove dok je razvoj i završetak prvotnog plana izgradnje turističko-ugostiteljskog objekta u ovom našem kraju stavljen po strani. Nakon tog događaja, a kako smo i Vanja i ja tada imali dvoje male djece (sinovi Lovro i Filip) ovaj objekt je nastavio funkcionirati u do tada zatečenom stanju kao prostor za manja obiteljska druženja i proizvodnju vina za vlastite potrebe.

Važno je naglasiti i volju i želju Vanje i mene za bavljenje aktivnostima u prirodi gdje smo od početka članovi rekreacijskog društva Zeleno srce, Pitomača s kojim smo biciklima obišli dosta destinacija u RH i Mađarskoj kojom prilikom smo se upoznali s turističkom ponudom za ovu vrstu posjetitelja!”, kaže Mario i dodaje kako su vikendi provedeni na biciklu u prirodi razvili i novu ideju – obiteljsku priču, započetu osamdesetih završiti prema prvotnom planu te je dovesti u 100 %-tnu funkciju prema prvotnom planu. Vanjini roditelji darovali su mladima nekretninu, oni su podigli kredit (pa još jedan, pa još jedan) i konačno nakon gotovo 3 godine ishodili rješenje kojim se odobrava obavljanje ugostiteljske djelatnosti (što uključuje i smještaj) u ruralnoj kući za odmor Villa Lipica). Paralelno s uređenjem objekta nastavili su i proizvodnju vina iz vlastitog vinograda, a proizvodnja je proširena proizvodnjom vina sorte Rajnski rizling zajedno s kooperantima.

U vinskom podrumu, skrivenom u podrumu Ville Lipica mogu se kušati tri etikete vina HARSAN (što je povijesni naziv za Lipicu, a dolazi iz mađarskog jezika gdje Hársfa = lipa) o čijoj kvaliteti i posebnosti govore i nagrade dobivene 2021. na izložbama vina u ovom fali kraj rečenice ! Cijela 2022. godina, kako kaže Mario, donijela je potvrdu da je smjer u kojem ide u proizvodnji vina ispravan, a ista je stigla u vidu zlatnih medalja na ocjenjivanjima vina za vino Graševina, Rajnski rizling i Cuvee Blanc. Kruna je bila kada je vino Graševina ’21 nagrađeno šampionom 40. izložbe vina u Pitomači, a odmah nakon toga vino Rajnski rizling ’21 nagrađeno je zlatnom medaljom na 7. sajmu vina u Orahovici kao najbolje bijelo vino.

Foto: Nikola Zoko

Da se ocjenjuju i kuće za odmor, Villa Lipica bi isto dobila brojne nagrade! Ima četiri sunca (oznaka kvalitete kuća za odmor) a svojim položajem svakom posjetitelju pruža neograničen pogled na 3 strane svijeta dok je 4 strana ograničena pogledom na šumu sjevernog obronka Bilogore. Vođeni ovom činjenicom tri spavaće sobe koje kuća posjeduje, domaćini nazivaju Slavonija, Podravina i Bilogora. Iz sobe Slavonija koja ima prozore na 2 strane, pogled na istok seže sve do Baranje. Orijentir za to je bilo brdo Vilanjska planina u Mađarskoj kojega nazivamo „Piramida“, a to je jedan od najvriednijih krajeva Mađarske iznad mjesta Villány. Iz sobe Podravina pogled seže do nebodera u Mađarskom gradu Nagyatád s pregledom gotovo cijele hrvatske Podravine.

Pogled iz sobe Bilogora seže sve do Međimurja. Dvije spavaće sobe imaju vlastite kupaonice, a treća soba dijeli posebnu kupaonicu u prizemlju kuće. Uz spavaće sobe gostu su na raspolaganju dnevni boravak, blagovaonica, potpuno opremljena kuhinja, ostava s perilicom i sušilicom rublja, te spa zonom koja uključuje finsku saunu za 3 osobe te hidromasažnu kadu za do 5 osoba. Ukupna površina objekta je 280 m2, a korisna površina samo kuće koja je na raspolaganju gostu je 200m2 uz dodatno natkriven parkirni prostor za 4 vozila. Kapacitet je 8 ležajeva plus 2 pomoćna, dakle, ukupno 10 osoba od čega 6 odraslih osoba i 4 djece.

Foto: Nikola Zoko

Zbog lokacije kuće i blizine predivne prirode Bilogore i Podravine dolaskom gosta u ovaj objekt, na raspolaganju stoje 2 električna bicikla, 4 klasična bicikla te posjet vidikovcu TIC Klopotec, 4 kilometra udaljenoj rodnoj kući Petra Preradovića, 20 km udaljenoj Križnici, 10 kilometara udaljenoj rijeci Dravi koja nudi raznovrsne mogućnosti za zabavu poput atrakcije „DRAFTING“ rafting na Dravi i vožnju kanuima.

Prema interesu u ovom kratkom razdoblju u kojem posluju ovi pioniri turizma Pitomačke vinske regije, a i zbog doprinosa koje daju lokalna samouprava na čelu s općinom Pitomača i Virovitičko-podravskom županijom te pripadajućim turističkim zajednicama, Miro i Mario očekuju da će u dogledno vrijeme preskočiti Gorski kotar. Projekti poput Plemićke rute, TIC Klopotec TIC Križnica, Rodna kuća Petra Preradovića, enologija, gastronomija i emocija osigurat će daljnji razvoj ponude, kao i potaknuti ostale subjekte da se uključe.

Svakako treba naglasiti mogućnost smještaja u objektima kategoriziranim s minimalno 4 zvjezdice lociranih od rijeke Drave (ondje postoji jedna vrhunska kuća za odmor s vanjskim bazenom) do Bilogore gdje se nalaze, a gdje su u postupku uređenja trenutno je još 4 do 5 objekata vrhunske kvalitete sa saunama i vanjskim bazenima. U okolici od samo 200 do 300 metara moći će se smjestiti 30 do 40 osoba. Uređene i označene su glavne biciklističke staze, kao i pješačke staze po lokalnim vinogradima.

Označenim biciklističkim stazama ovaj je kraj spojen i s Koprivničko-križevačkom županijom i ostatkom Virovitičko-podravske županije sve do Papuka i izletišta Jankovac. Važno je naglasiti i blizinu Dravskih peski koji se od ovih točaka nalaze na samo 10-tak kilometara.