NA DANAŠNJI DAN: Preminuo Emilij Laszowski, Magellan uplovio u Tihi ocean, Albanija proglasila neovisnost

Foto: Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”

Dogodilo se na današnji dan – 28. studenoga

Na današnji dan, 28. studenoga 1949. u Zagrebu je preminuo Emilij Laszowski hrvatski povjesničar i arhivist, kulturni i javni djelatnik, potomak stare poljske obitelji. Rođen je travnja 1868. u Brlogu kraj Ozlja na Kupi.

Pučku školu i gimnaziju polazio je privatno, a maturirao je u Zagrebu 1887. godine. Kao gimnazijalac proučavao je stare isprave u rodnom Brlogu. Studirao je medicinu u Grazu, a diplomirao pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1893. godine.

Od 1891. godine kao pravnik bio je zaposlen u Zemaljskom arhivu (današnji Hrvatski državni arhiv). Iako po struci nije bio povjesničar već pravnik, Laszowski je napisao velik broj povijesnih radova, monografija i mnoštvo članaka objavljenih u raznim časopisima i novinama.

Prvi svoj članak objavio je 10. veljače 1889. godine u karlovačkom Svjetlu pod naslovom “Brlog na Kupi i njegovi gospodari”. Sređivao je arhivsko gradivo brojnih hrvatskih arhiva, od studentskih dana djelatnikom je i poslije ravnateljom Zemaljskoga arhiva, znatno unaprijedivši arhivsku struku. Uredio županijske arhive u Bjelovaru i Virovitici.

U Zemaljskom arhivu je 1899. godine zajedno s Ivanom Bojničićem Kninskim kao urednikom pokrenuo Vjestnik kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskoga arkiva. Bio je urednikom mjesečnika za rodoslovlje, životoslovje, grboslovlje i pečatoslovlje Vitezović (od 1903. do 1905. godine).

Više godina uređivao je list Prosvjeta, a obnašao je dužnost člana zemaljskoga povjerenstva za čuvanje historijskih spomenika kao i zemaljskoga povjerenstva za nazivlje mjesta.

Premda se bavio hrvatskom povijesti u cjelini, najveći dio svojega rada posvetio Zagrebu i njegovoj prošlosti. Objelodanio je golem i dragocjen zagrebački arhivski materijal, napisao bezbroj članaka i crtica o društvenim, kulturnim i političkim prilikama Zagreba od najstarijih vremena do početka 20-og stoljeća.

Na njegov poticaj osnovani su 1907. Gradski muzej i Gradska knjižnica, a dvije godine poslije potaknuo je osnivanje Društva za spašavanje, današnje Hitne pomoći, čija je plemenita djelatnost od neprocjenjive vrijednosti.

Laszowski je još od mladosti bio vezan uz rad Zemaljskog, sada Hrvatskog državnog arhiva, kojemu je bio godinama i ravnatelj.

Zajedno s Velimirom Deželićem starijim je 16. studenoga 1905. utemeljio je Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja”.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1443.
– Albanski nacionalni junak i legendarni borac Skenderbeg je sa svojim postrojbama oslobodio rodni grad Kruju, te idućih 35 godina uspješno odolijevao navalama Turaka.

1520.
– Ferdinand Magellan sa tri je broda, od kojih je jedan bio i brod Victorija (slika), ušao u ocean kojemu će dati ime Tihi ocean.

1820.
– Rođen je Friedrich Engels, njemački filozof, politolog, povjesničar i revolucionar, ideolog komunističkog i socijalističkog pokreta. Bio je najbliži je suradnik Karla Marxa, te je uz njega suosnivač marxizma.

1852.
– Rođen je Nikola Mašić, hrvatski slikar.

1881.
– Rođen je Stefan Zweig, jedan od značajnijih austrijskih književnika, koji je svjetsku slavu stekao stilistički briljantno psihološki analiziranim esejima, novelama, biografijama i romanima.

1912.
– Albanija proglasila neovisnost od Osmanskog Carstva.

1943.
– Održala se Teheranska konferencija, konferencija najviših predstavnika Saveznika u Drugom svjetskom ratu.

2011.
– Umro je Ante Marković, posljednji jugoslavenski premijer.

dd1128