Na današnji dan – 10. travnja

10. travnja

1378.
– Bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić potvrdio Dubrovčanima trgovačke povlastice.

1847.
– U mjestu Mako u Mađarskoj rođen je Joseph Pulitzer, istaknuto ime američkoga novinarstva. Bio je vlasnikom mnogih američkih novinskih izdavačkih kuća, a biran je i u Kongres SAD-a. Ustanovio je nagradu za novinarstvo koja nosi njegovo ime i koja se u SAD-u i danas dodjeljuje svake godine za najbolje ostvarenje u novinarstvu, književnosti i karikaturi. Pulitzer je umro 29. listopada 1911. godine.

1858.
– Originalno zvono za londonski Big Ben izliveno u Stockton-on-Teesu. Tijekom testiranja zvono teško 14.5 tona je puklo te je od njega u ljevaonici Whitechapel Bell izliveno novo koje je težilo 13.76 tona, a ono i danas visi i upotrebljabva se u poznatom londonskom tornju kraj britanskog parlamenta.

1871.
– Rođen Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski izumitelj.

1919.
– Meksički revolucionarni vođa Emiliano Zapata ubijen blizu Ciudad Ayale u saveznoj državi Morelos.

1922.
vesna-parun-w-240– Na otoku Zlarinu kraj Šibenika rođena Vesna Parun, hrvatska pjesnikinja, dramatičarka i esejistica čije je djelo značilo putokaz za čitavu jednu pjesničku generaciju. Objavljivala reportaže, drame, prozu i poeziju za djecu. Vesna Parun počela je pisati vrlo rano, svoju prvu pjesmu “Pramaljeće”, napisanu na otoku Visu, objavila je već s deset godina (1932.) u listu “Anđeo čuvar”. Slijedi pjesma “Zov” objavljena 1938. godine u časopisu “Sjeme”, glasilu muške klasične gimnazije kojem su urednici bili Jure Kaštelan i Živko Jeličić. Već ta pjesma nosi u sebi dah temeljne ideje vodilje: himnu životu, radu i hrabrosti. Osim poezije, piše dječje i satiričke pjesme, prozu i drame. Njezina su djela prevođena na mnoge jezike. Ona je i najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. To mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva i stvaralačkoj plodnosti. Umrla je 25. listopada 2010. godine.

1932.
– U Egiptu rođen glumac Omar Sharif, pravim imenom Michael Shalhoub. Slavu je stekao filmovima “Lawrence od Arabije” i “Doktor Živago”.

1938.
– Na referendumu, organiziranom uz pritisak nacističke Njemačke, 99.75 posto Austrijanaca izjasnilo se za priključenje Njemačkoj.

1941.
– Proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

1963.
– Proglašen prvi Ustav Socijalističke Republike Crne Gore.

1990.
– Na predstavljanju Srpske narodne obnove u Pančevu njezin čelnik Mirko Jović prvi put javno rekao da je “jadranska obala oduvijek bila srpska od Bojane do Rijeke”, a da su “najveće srpske luke Split i Rijeke”.

1992.
– Srpske snage okupirale Kupres.

1993.
Makedonija postala 181. članica Ujedinjenih naroda.

1994.
– NATO bombardirao srpske položaje u okolini Goražda.

1995.
– Nakon više zahtjeva hrvatskih dužnosnika i institucija HR Herceg Bosne da se sazna istina o sudbini general-bojnika Vlade Šantića, konačno je Glavni stožer Armije BiH pokrenuo istragu protiv osumnjičenih pripadnika voda vojne policije Armije BiH.

20120410