NA DANAŠNJI DAN: Stepinac proglašen blaženim, raketiran Paški most, ujedinjena Njemačka

NA DANAŠNJI DAN: Stepinac proglašen blaženim, raketiran Paški most, ujedinjena Njemačka

Alojzije Stepinac proglašen blaženim
3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici je proglasio Alojzija Stepinca blaženim. Papa je tada bio u svom drugom posjetu Hrvatskoj.
Zanimljivo je da je upravo na današnji dan 1946. godine Stepinac održao obrambeni govor pred jugoslavenskim sudom.
Tom je prilikom izjavio: “Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego – jer mi je savjest cista – pripravan sam svaki čas i umrijeti.”

Ostali događaju koji su se dogodili na današnji dan:

George Washington proglasi prvi Dan zahvalnosti
3. listopada 1789. George Washington je proglasio prvi Dan zahvalnosti, no tek ga je Abraham Lincoln 3. listopada 1863. proglasio državnim praznikom, koji se od tada slavi zadnjeg četvrtka u studenome.

Rođen Sergej Jesenjin
3. listopada. 1895. rođen je ruski pjesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin.

Kralj Aleksandar Kraljevinu SHS preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju
3. listopada 1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju. Nakon što je uslijed pobuna kralj Aleksandar u siječnju proglasio diktaturu, na današnji je dan promijenio ime države provodeći geslo: “Jedan narod, jedan kralj, jedna država”. Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija naziv je za monarhiju koja je obuhvaćala područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nastala je 1. prosinca 1918. i nestala je sa svjetske pozornice 29. studenog 1945. kad je uspostavljena Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Rođena Tereza Kesovija
3. listopada. 1938. rođena je popularna hrvatska pjevačica Tereza Kesovija.

Počelo suđenje u aferi Watergate
3. listopada 1974. počelo je suđenje u aferi Watergate. Watergate je naziv za jedan od najtežih političkih skandala u američkoj povijesti.

Ujedinjena Njemačka
3. listopada 1990. – Nakon što su u Europi pali komunistički režimi, Njemačka je ponovo ujedinjena 3. listopada 1990. godine, nakon pada Berlinskog zida. Godine 1949. osnovane su dvije njemačke države: Savezna Republika Njemačka, koja je izvorno imala 12 saveznih država i Njemačka Demokratska Republika s pet saveznih država (umjesto kojih su 1952. uvedeni okruzi). Saarland se pridružila SR Njemačkoj 1957. Tijekom 1960-ih duž cijele granice, preko 1.000 km, izgrađen je sigurnosni kompleks sa svrhom sprečavanja ilegalnih prelazaka. Dana 13. kolovoza 1961. podignut je Berlinski zid. Masovni protesti 1968. u SR Njemačkoj doveli su do novog uređenja u kojem su se kao osnovne vrijednosti isticale demokracija, ljudska prava i anti-nacionalizam. Kancelar Willy Brandt najviše je doprinio poslijeratnom pomirenju unutar i izvan Njemačke. Poznat je njegov Kniefall, kada je u Auschwitzu pao na koljena pred spomenikom svih žrtava.

Zrakoplovi JNA raketirali Paški most
3. listopada. 1991. zrakoplovi JNA raketirali Paški su most i zračnu luku na Krku. U četiri je avionska napada lansirano šesnaestak raketa. Unatoč svemu tome, mostom je i dalje tekao promet. Neprijatelji su napadali svako vozilo koje je išlo prometnicom prema Nadinu, u namjeri prekidanja komunikacije. Oko 16.00 sati jedan zrakoplov je mitraljirao i autobus kojim su se kući vraćali zadarski košarkaši.